Column: De eerste van Mireille Nijhuis

Met veel plezier deel ik mijn allereerste column met jullie. Deze heb ik gekregen naar aanleiding van een anonieme inzending van de videoclip en debuutsingle van onze band Fallen Angel. De website InRijswijk was benieuwd naar de band en vroeg me voor een column.

Ik woon nu al dertien jaar in Rijswijk, samen met mijn man en twee dochters, die nu alweer tien en dertien jaar zijn. Ik had Oud-Rijswijk per ongeluk ontdekt toen ik een keer verkeerd reed en was op slag verliefd!

Mijn roots liggen deels in Nederland en deels in Zwitserland, dankzij mijn vader. Er werd altijd veel Frans gesproken thuis en Franstalige muziek gedraaid. De albums van France Gall werden vroeger helemaal stuk gedraaid. 

Met Café Bohème Music, een andere band van mij, ga ik weer een beetje terug naar deze roots. We zingen voornamelijk Franstalige nummers. Ik doe dit samen met zangeres en pianiste Saskia Hendriks, die ik ken van Muziekschool Rijswijk, waar we allebei werken als pianodocente. 

Ons laatste optreden was bij Slagerij Vrijenhoek in Rijswijk ter ere van hun 90-jarig jubileum. Vlak daarvoor stonden we in de finale van het Concours de la chanson in Amsterdam, samen met o.a. de winnares Elsa Birgitta Bekman, die nu geselecteerd is voor Popronde 2024. Onlangs zijn we door de organisatie gevraagd voor een optreden in het Torpedo Theater te Amsterdam, als opening voor de serie ‘Chansons’ van Nico Knapper. We kijken daar nu al naar uit!

Ik ben, zoals gezegd, pianodocente bij Muziekschool Rijswijk. Het is een hele leuke werkplek. Mijn passie voor muziek is enorm groot en ik breng dat graag over op mijn leerlingen. Ik heb jarenlang als psycholoog in de GGZ gewerkt en heb daar gezien hoe belangrijk het is voor mensen om een passie te hebben zoals muziek. Het kan iemands veerkracht enorm vergroten. Ik zie dat ook terug bij de leerlingen en dat geeft heel veel voldoening. 

De muziekschool heeft ook veel aandacht voor de artiesten kant van leerlingen en docenten. Zo hebben ze ‘Café Bohème’ goed geholpen aan promotiemateriaal door professionele foto’s en video-opnamen en worden we vaak via de muziekschool geboekt voor evenementen.

Ook voor muziekproductie is het de ideale plek, vanwege de laagdrempelige beschikbaarheid van oefenruimtes en goed uitgeruste opnamestudio’s. Sinds kort neem ik hier ook de nummers voor onze band Fallen Angel op. 

‘Fallen Angel’ is een initiatief van Jeps Salfischberger uit Tilburg, een bekende figuur in de muziekindustrie. Hij is werkzaam als senior booker en promoter bij MOJO Concerts en is producer en composer van onze band Fallen Angel en zijn andere band DARKER. 

Fallen Angel is min of meer ‘per ongeluk’ ontstaan tijdens de ontwikkeling van zijn band DARKER. Gedurende de corona pandemie was hij voor deze band op zoek naar een nieuwe zanger/zangeres met een stem in de stijl van Depeche Mode, Massive Attack, Portishead en How to destroy Angels. 

Ik las zijn oproep hierover op Facebook en heb meteen auditie gedaan. Wat toen bestond uit het inzenden van eigen zang opnames, gemaakt op zijn muziek. Alles ging online in verband met de corona maatregelen. Uiteindelijk koos hij voor de zanger Valerio Recenti, die hij al kende, maar hij kwam voor mij ook met een leuk aanbod. 

Vanwege onze gemeenschappelijke passie voor trip hop liet hij mij aan de slag gaan met een aantal trip hop nummers, die hij in de jaren ‘90 geschreven had en ooit nog wilde uitwerken. Hij stuurde zijn muziek op en gaf mij de volledige vrijheid om daar eigen zanglijnen en lyrics op te maken. 

Ik vond deze carte blanche helemaal geweldig en liet mijn verbeelding de vrije loop. Ik besloot gebruik te maken van een grotere verhaallijn ter inspiratie voor de lyrics. Die ontstond eigenlijk als vanzelf door aan te sluiten bij de thema’s van DARKER en de sterke beelden die de cinematische trip hop muziek van Jeps bij mij opriep. Op deze manier is het personage Fallen Angel geboren en doopte ik ons project om tot Project ‘Fallen Angel’. Jeps vond dit wel een goede naam en stelde voor dit ook als bandnaam te gaan gebruiken. 

Na drie nummers kwam hij met het voorstel om samen een trip hop album te gaan maken. Hij ging aan de slag met de productie van nieuwe muziek en stuurde mij iedere maand een nieuwe track op. 

Inmiddels zijn we alweer een stuk of tien demo’s verder en hebben we eindelijk onze eerste single en videoclip af (zie hieronder). Beide zijn op 22 maart 2024 uitgebracht via Suburban Records en sindsdien beschikbaar op alle bekende digitale platforms zoals Spotify en Apple Music. 

Tot zover mijn eerste column! 

Ik hoop dat ik jullie een beetje nieuwsgierig heb kunnen maken en dat jullie nu allemaal massaal onze muziek gaan luisteren. We staan in ieder geval al in de Nieuw Uit Nederland Spotify Playlist van IndieXL, dus dat is alvast een positief begin! Nu nog viral gaan op YouTube en dan zijn we helemaal blij, hihi!

Mireille Nijhuis

Deze artikelen heeft u misschien gemist