Herdenking Slag om de Residentie 10 mei

Gisteren vond de jaarlijkse herdenking van de Slag om de Residentie plaats.

Bij het monument aan het ILSY-plantsoen werden de gevechten rond Den Haag en op vliegveld Ypenburg van 10 mei 1940 herdacht. Daarbij legde locoburgemeester Mark Wit samen met Rijswijker en veteraan Adriaan van Stolk een krans namens de gemeente Rijswijk.

Slag om de Residentie

Op 10 mei 1940 viel het Duitse leger middenin de nacht Nederland aan. Parachutisten en luchtlandingstroepen landden als onderdeel van de Slag om de Residentie op de drie vliegvelden rondom Den Haag: Ypenburg, dat toen op Rijswijks grondgebied lag, Valkenburg en het kleinere Ockenburg. De Duitsers dachten zo gemakkelijk door te kunnen stoten naar Den Haag om de koninklijke familie, het kabinet en de legerleiding gevangen te nemen. 

Slag om Ypenburg

De Nederlandse soldaten die al een aantal maanden verbleven op voormalig vliegveld Ypenburg vochten hard terug. Vliegtuigen werden kapot geschoten en door versterking van alle kanten wisten de Nederlandse soldaten het vliegveld weer in handen te krijgen. Die overwinning duurde echter maar kort door de Duitse successen in andere strategisch belangrijke gebieden in Nederland.

Bij de Slag om Ypenburg kwamen 95 Nederlandse militairen om het leven. Een aantal van hen ligt begraven bij het oorlogsmonument op de Oude Begraafplaats in Rijswijk. Ook hier vindt jaarlijks een herdenking plaats, in het kader van Adopteer een Monument

Herdenking

Jaarlijks wordt de Slag om Ypenburg bij het monument aan het ILSY-plantsoen herdacht. Hier zijn onder anderen de voorzitters van de Eerste en de Tweede Kamer, de Commandant der Strijdkrachten en de burgemeesters van de verschillende gemeenten waar de gevechten plaatsvonden bij aanwezig.

Bron: gemeente Rijswijk

Deze artikelen heeft u misschien gemist