Column: Een extra pijnstiller voor Coen Sleddering

De trouwe lezers van dit platform hebben mij even niet gezien cq gelezen. Na een lelijke val in een Franse greppel brak ik mijn elleboog en ben in Nederland geopereerd. Het “elektrische botje” was volledig afgebroken en de pees van de triceps had het botje  een paar centimeter weggetrokken. Gezellig. Maar de operatie is geslaagd en voorzien van pinnen en ijzerdraad kan ik aan herstel gaan werken.

Ik kon weinig doen met die arm en de pijnstillers. Beetje zitten en omdat het lezen van boek en krant ook niet lekker ging was ik aangewezen op de beeldschermen in ons huis. Veel oude films herzien, veel politieseries op BBC First gekeken en genoten van de Engelse versie van Droomhuis op het platteland in Cornwall, Devon, Sussex en de Cotswolds. Prachtig!

Maar ook alle tijd om politieke uitzendingen op tv te bekijken. Maar de passerende  niets zeggende politici bij de camera’s  in het Tweede Kamergebouw waren niet echt amusant. Wat een vak om daar als journalist elke dag bij die deur te zitten om vervolgens niets te horen.

Het grote formatiedebat werd live uitgezonden en aangezien ik toch geen kant uit kon, ging ik er naar kijken. Pffff een hele zit…..Los van de inhoud alleen kunnen genieten van de debattechniek van Wilders, het goede oppositie optreden van Jimmy Dijk van de SP en de zuivere inhoudelijke opstelling van  CDA voorman Bontenbal. Maar het liep af zoals van te voren bedacht. Er is een formateur, geen MP en het duurt nog 5 weken voor de bordesscene met de Majesteit

Dan maar over naar de livestream van de Rijswijkse gemeenteraad. Het leek een vlotte vergadering te worden soepel geleid door de burgemeester. Ook legde ze verantwoording af over haar handelen in de zaak met de manifestatie en demonstratie van Eritreeërs in Rijswijk. Ze verbood ze alle twee. Demonstraties verbieden doen burgemeesters niet snel want demonstreren is een van onze grondrechten. Maar zij deed het wel en terecht. Dat vond de rechter ook. Heel goed Rijswijk!

Door de Raad – en ook door de wethouder- werd veel en lang gesproken over een paar bestemmingsplannen. Vaak een herhaling van zetten uit eerdere vergaderingen. Maar of twee termijnen om te spreken niet genoeg waren wilde een partij nog een derde termijn om zijn punten te herhalen. Andere partijen maakten van hun stemverklaring een derde termijn. Voor de achteloze kijker thuis een hele beproeving. Wat mij wel heel erg opviel was dat de lokale partij WIJ een partij is geworden van “het is niet goed of het deugt niet” en dat bij de inbreng en het stemgedrag de vroeger constructieve,  vooruitstrevende, participerende partij WIJ op de schoot is gaan zitten bij RijswijksBelang. Wellicht de naam WIJ maar veranderen in Ons Belang.

Ook werd door partijen het instrument “motie vreemd aan de orde” misbruikt als vervanger voor een schriftelijke of mondelinge vraag. Dit keer om aandacht te vragen voor meer  communicatie vanuit de gemeente Rijswijk over traditionele Christelijke feestdagen. Laten wij dat svp niet gaan doen. De gemeente moet ver weg blijven van communicatie over religieuze feestdagen. Slechts melden als er iets verandert aan de openingstijden van de loketten op het stadhuis op die dagen.

Maar daar ging die motie niet over. Zonder het op te schrijven protesteerde de indiener tegen de aandacht in de media en door de gemeente Rijswijk voor allerlei nieuwe feest- en gedenkdagen. Dat er absoluut inflatie bij die dagen heeft plaatsgevonden is waar , maar laat dat vooral aan de samenleving zelf over of men dagen voor minderheidsgroepen, vluchtelingen, voor de bouw, voor de zorg, voor de bakkers , voor het dier en voor het groen  wil organiseren.

De raadsvergadering sloot af met een prima beslissing van de Raad om onderzoek te doen naar de manier van handelen van de gemeente tijdens en vlak na de WOII met betrekken tot Joods bezit van Rijswijkse bewoners. Dat daarbij 1 partij het nodig vond om daarbij het huidige conflict in het Midden Oosten te betrekken, was niet alleen vervelend en ongepast  maar ook gevaarlijk. Verantwoording afleggen over het handelen in het verleden met betrekking tot het Joodse erfgoed heeft niets te maken met voor of tegen Israël zijn. Ik moest bij dit moment een extra pijnstiller nemen.

Coen Sleddering

Deze artikelen heeft u misschien gemist