Column: Muisstille Doodskisten?

Een paar maanden geleden maakt Tesla bekend dat het door dit bedrijf zelf ontwikkelde glas, het geheim van een muisstille cabine is. Dit glas bestaat volgens Tesla uit dubbele beglazing, dat voorzien is van een akoestische laag tussen het glas. De eerste auto die met dit glas wordt uitgerust is de Tesla Model 3.

Als er één schaap over de dam is volgen er meer, want kort daarna las ik dat de nieuwe Volkswagen Tiguan nu ook dubbel glas in de voorportieren heeft. Hierdoor is, aldus de fabrikant, ook deze auto van binnen een stuk stiller geworden. En het blijft hier niet bij, want merken als Volvo, BMW en Porsche plaatsen bij bepaalde dure modellen al extra dik isolatieglas of bieden het aan als optie.

Naast het gegeven of het wel zo veilig is dat je andere geluiden in het verkeer nauwelijks hoort, is de grote vraag wat er gebeurt als een auto met extra dik isolatieglas te water raakt? Gaan van deze auto’s de ramen en deuren wel open of is het als bij al die andere auto’s dat van een eenmaal te water geraakte auto alle automatisch gesloten deuren niet meer opengaan en dat de elektrische raamopeners niet meer werken. Dat is niet onbelangrijk omdat er nog steeds ongelukken gebeuren waarbij auto’s te water raken en er slachtoffers vallen. Dat gebeurt niet alleen in Nederland (gemiddeld 50 doden per jaar) maar ook in Amerika.

Bij dergelijke ongevallen is de politie de afgelopen jaren herhaaldelijk geconfronteerd met schrijnende voorvallen waarbij alle autoruiten voorzien waren van schoenafdrukken van de levenloze slachtoffers die vervolgens in het voertuig werden aangetroffen. Omdat het bij normale autoruiten, al lastig is om deze onder water in te slaan met een lifehammer of om hem te verbrijzelen met de ResQMe (een apparaatje met een sterke veer en een slagpin) lijkt het mij bij extra dik isolatieglas nog lastiger. Mogelijk dat bij dit soort voertuigen het REGS (Rescue Escape Guidance System) een oplossing is. Dit is een geautomatiseerd systeem dat door middel van sensoren en software registreert dat een voertuig te water is geraakt en als reactie hierop gecontroleerd de zijruiten van het voertuig laat springen door middel van automatische slagpennen die zijn gemonteerd onder deze zijruiten. Hierna kunnen de inzittenden van het voertuig hun auto kunnen verlaten.

Voordeel van dit systeem is dat het altijd werkt en je onder water niet hoeft te zoeken naar een instrument om de ruit in te slaan. Om bij de fabrikanten duidelijkheid te krijgen of er is nagedacht hoe extra dikke autoruiten in noodgevallen verbrijzeld kunnen worden en of men heeft overwogen om met name bij dit soort isolatieglas direct het REGS in de auto te monteren, heb ik na telefonisch contact een uitgebreide mail naar Tesla en via de importeur naar VW Duitsland, gestuurd. Van beide ontving ik helaas geen enkele reactie.

Vermoedelijk worden ook de potentiële klanten niet ingelicht over de risico’s van dit soort glas.

Koos Spee, voormalig landelijke verkeersofficier van justitie

Deze artikelen heeft u misschien gemist