Rijswijk reageert snel op vragen van haar inwoners

Gemeenten in Zuid-Holland hebben zich verbeterd in het beantwoorden van vragen per mail ten opzichte van vorig jaar. Wel verplichten steeds meer gemeenten burgers onnodig persoonlijke informatie te delen. Dit blijkt uit jaarlijks onderzoek van klantcontactbeheerder Pricon, waarbij alle gemeenten onlangs zijn benaderd met een eenvoudige vraag.

Rijswijk onderscheidt zich door altijd een ontvangstbevestiging te sturen van de vraag. Zij beantwoorden de vragen altijd binnen twee dagen.

Van alle Zuid-Hollandse gemeenten geeft 88 procent op tijd antwoord op een eenvoudige vraag. Vorig jaar lag dit percentage nog op 66 procent van de gemeenten. Hiermee presteert de provincie dit jaar boven het landelijk gemiddelde. In de e-mailgedragslijn voor overheden is bepaald dat gemeenten binnen twee werkdagen antwoord moeten geven op een eenvoudige vraag.

6 procent van de Zuid-Hollandse gemeenten heeft dit jaar na drie weken nog steeds geen antwoord gestuurd op een eenvoudige vraag. Het betreft de gemeenten Hardinxveld-Giessendam, Papendrecht en Sliedrecht.

Bereikbaarheid en privacy
In Zuid-Holland vermeldt net als vorig jaar 44 procent van de gemeenten geen e-mailadres op hun website. Dit percentage ligt daarmee 18 procentpunt boven het landelijke gemiddelde. Alleen in Flevoland ligt dit percentage hoger.

20 procent van de Zuid-Hollandse gemeenten verplicht burgers inmiddels onnodig persoonlijke informatie te delen als zij een eenvoudige vraag willen mailen. Bij deze gemeenten kan dit namelijk alleen nog maar via een contactformulier, waarbij het verstrekken van persoonlijke gegevens verplicht is. Vorig jaar bedroeg dit percentage nog 14 procent.

De volledige onderzoeksresultaten, inclusief resultaten per gemeente, zijn te bekijken op https://www.pricon.nl/onderzoek-emailgedragslijn-gemeenten-2024/

Deze artikelen heeft u misschien gemist