Tanden en kiezen – Minks wekelijkse column
Na een boel getob met een lastig te plaatsen plaatje voor wat missende tanden zou er een nieuw frame worden aangemeten.

Happen kon ik bij ‘Jan Tand’, de man verantwoordelijk voor het klein- en groot onderhoud van mijn aangeboren natuurporselein. De naam ‘Jan Tand’ is een verzinsel van mij, de naam past hem goed, hetgeen ik niet kon zeggen van het plaatje dat mij moest verlossen van een hoop sores.

Dan maar happen bij de expert, de plaatjesmaker in hoogsteigen persoon. Het leverde bovendien nog een heerlijk motorritje langs paden en lanen op. Een plaatje door vaardige handen gemaakt was wederom een tegenvaller. Ondanks de expertise wilde het, om onverklaarbare redenen, niet lukken.
Jan Tand en de Plaatjesmaker stonden met een mond vol tanden, zij wel!!Volgens mij moesten er dan maar een paar implantaten met een brug in. Dit zou niet de enige brug zijn om moeite mee te hebben. Financieel gezien zou ik, zo te horen, bij de aanschaf ook flink over de brug moeten komen.

Na een afspraak zou ik voor de intake naar de inplantoloog van keuze gaan. Aardige mensen, daar niet van, geen koffie trouwens. Zelf het formulier invullen aan een gereed staand tafeltje. De 3d röntgenfoto was snel klaar. Bij een goed gesprek, weer zonder koffie, een onheilspellende mededeling.

“Alles moet er uit”. “U bedoelt boven?” (daar was de nood het hoogst). “Neen, ook beneden. U krijgt er dezelfde dag nog twee nieuwe protheses in”. “En een klikgebit, kan dat niet dan?” vroeg ik nog zoveel mogelijk assertief. “Neen, dat kan pas na een jaar en dan bent u wel zo’n 20 duizend euro verder”.

In een nachtmerrie liep ik op mijn tandvlees over straat, een hand voor mijn ingevallen bek. De protheses waren niet op tijd geleverd, echt iets voor mij. Mijn andere hand omklemde een rood fluwelen zakje waar het bloed uitdroop. Knarsetandend en badend in het zweet werd ik wakker, ff Jan Tand bellen.

“Neen, we gaan dingen die goed zijn er niet uittrekken, daar ben ik niet voor opgeleid”. Nou was mijn gebit voor hem, net als voor die inplantoloog, een verdienmodel, maar Jan is een aimabel mens. Zijn visie en aanpak paste veel beter bij mijn idee voor de toekomst. We hebben een andere route bedacht.

Ja, met dat ouder worden krijg je wel het een en ander voor je kiezen, maar ik houd goede moed en zal er mijn tanden niet op stuk bijten…………toch? Beetje een tandeloze eindzin, maar ik wist ff geen betere, sorry.

Tekst: Mink Out. Bundel verkrijgbaar op: www.conckshop.nl

Ca. 1510 Fysionomische verband tussen een man en een leeuw.
Leonardo da Vinci.

Deze artikelen heeft u misschien gemist