Laurens Collegium met het Requiem van Fauré in Bonifatiuskerk


Op zondag 30 juni om 15.00 uur voert in de Bonifatiuskerk het Laurens Collegium uit Rotterdam het
Requiem van Gabriël Fauré uit met Wiecher Mandemaker als dirigent en Hayo Boerema als organist.

Voorafgaand aan het requiem brengt Hayo Boerema de Symphonie III en mineur, op. 13 nr. 3 van
Charles-Marie Widor op het orgel ten gehore.

Gabriel Fauré

Gabriel Fauré (1845-1925) componeerde het requiem tussen 1887 en 1890. Het Requiem is Faurés bekendste langere werk. Het stuk is geschreven voor koor en orkest. De reden waarom Fauré het werk heeft gecomponeerd is niet bekend. Een mogelijke aanleiding kan de dood van zijn vader in 1885 zijn, en de dood van zijn moeder twee jaar later op oudejaarsavond 1887. Desalniettemin was Fauré al met het werk begonnen toen zijn moeder overleed. Fauré zei later over de reden tot componeren: “ik heb het nergens voor gecomponeerd… gewoon voor het plezier, als u me dat toelaat te zeggen!”

Uitvoerenden

Het Laurens Collegium is met andere koren verzameld in de koorfamilie Laurens Vocaal, waarin de koren als gezinsleden hun eigen naam, leeftijd, geschiedenis en karaktertrekken hebben. Gezamenlijk nemen de koren van Laurens Vocaal je mee in de wereld van de mooiste koormuziek, vanuit hun Rotterdamse basis. Wiecher Mandemaker is dirigent en artistiek leider van Laurens Vocaal. Hij is als hoofdvakdocent koordirectie verbonden aan zowel Codarts in Rotterdam als het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. De in Groningen geboren Hayo Boerema studeerde orgel aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Sinds december 2005 is hij organist van de Grote of St. Laurenskerk te Rotterdam. Sinds 2010 is hij verbonden aan Codarts Hogeschool voor muziek in Rotterdam als docent improvisatie.

Concertserie

Dit concert is onderdeel van de concertserie ‘Muziek in de Bonifatius’ aan de Van Vredenburchweg 69 in Rijswijk. Het begint om 15.00 uur en duurt een uur. De toegang is gratis. Na afloop is er een deurcollecte en de mogelijkheid een glaasje te nuttigen.

Tekst en foto: Paul M. Schott, Muziek in de Bonifatius

Deze artikelen heeft u misschien gemist