Aanmeld- en registratieplicht voor handelaren en opkopers ter voorkoming van heling

Bent u handelaar in of opkoper van tweedehands of ongeregelde spullen? Dan moet u zich bij de gemeente aanmelden in het Digitaal Opkopers Loket (DOL).

Ongeregelde spullen zijn bijvoorbeeld (edel)metalen, uurwerken, kunst, auto’s, motorfietsen, brommers, fietsen, elektronica of apparatuur voor automatische registratie. U moet ook uw inkoop, verkoop en voorraad bijhouden in het Digitaal Opkopers Register (DOR). Zo dringt de gemeente samen met u als ondernemer de handel in gestolen spullen terug.

Stop heling

Door de DOR-registratie verkleint u de kans dat u zich schuldig maakt aan het kopen, bezitten of verkopen van gestolen spullen (heling). Ook maakt u het criminelen moeilijker om gestolen spullen te verkopen. Controleer daarom hier voordat u iets opkoopt of dit gestolen is.

Aanmelden verplicht

U bent verplicht u als handelaar in het DOL aan te melden als u een gewoonte of beroep maakt van het opkopen van spullen. Dus als u er winst op maakt. Twijfelt u hierover? Mail dan naar dor@rijswijk.nl.

U meldt zich gratis aan via deze website. 

Verplichting registeren van tweedehands spullen

Als opkoper bent u verplicht uw tweedehands goederen te registeren in een gewaarmerkt register. De goederen die u moet registeren staan benoemd in de Algemene Plaatselijke Verordening voor Rijswijk. Kijk hier voor meer informatie.

Het registeren van tweedehands goederen doet u via het DOR. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Via de website  Ik ben handelaar kunt u direct een gebruikersnaam en inlogcode aanvragen voor het DOR.

In het DOR houdt u informatie bij over het product, de verkoper en de prijs. Ook houdt u informatie bij over welke producten aan wie zijn verkocht. Het DOR zorgt voor minder papierwerk. Voorraadbeheer en magazijncontroles zijn door het register ook veel makkelijker. Daarnaast zoekt en sorteert u in het register makkelijk op soort, merk, type of serienummer.

Wanneer u een artikel in het DOR invoert dat als gestolen geregistreerd staat, krijgt de politie hiervan meteen bericht. Dit vergroot de kans dat criminelen worden gepakt.

Elk jaar controle door de gemeente

De gemeente controleert elk jaar steekproefsgewijs ondernemers. Hebt u tijdens de controle uw zaken niet op orde? Dan controleert de gemeente vaker en loopt u het risico op een boete.  

Als na onderzoek blijkt dat u te goeder trouw gestolen spullen heeft gekocht, dan kunt u de financiële schade verhalen op de persoon die de gestolen goederen aan u heeft verkocht. Dit doet u via SODA, de Stichting Service Organisatie Directe Aansprakelijkstelling.

Meer informatie

Wilt u meer weten over deze aanmeld- en registratieplicht? Klik dan hier.

Bron: gemeente Rijswijk

Deze artikelen heeft u misschien gemist