Herinneringen uit het Zuiderpark bij Onderwatershof

In het Rijswijkse Cardia Onderwatershof organiseerde ADO Den Haag in de Maatschappij een  bijeenkomst voor de bewoners van het verzorgingshuis waarin herinneringen aan FC Den Haag en ADO konden worden opgehaald.

Zo konden verschillende Rijswijkers hernieuwd kennismaken met het roemruchte verleden van de Haagse FC. Zo ook Henny Mansveld, de zus van de overleden Aad Mansveld, die in Onderwatershof verblijft. “Echt verdrietig dat hij er niet meer is, ik denk nog vaak aan hem. Hij zou volgende week tachtig zijn geworden.”

Van Aad Mansveld werd een special uitgezonden met, naar later bleek, zijn laatste interview. Aadsjûh was een jongen uit de Schoolmeesterstraat uit Laakkwartier. Een Haags straatschoffie die het schopte tot het Nederlands elftal.

Maar de ochtend werd geopend door, hoe kan het ook anders, het ‘O o Den Haag’ van Harrie Jekkers. De ruimte in het verzorgingshuis was versierd met vlaggen en verschillende foto’s uit de tijd van het Zuiderpark lagen op de tafels.

Gast van vandaag was Joop Jochems (82), een middenvelder uit de tijd dat ADO de nummer drie was in de eredivisie. Achter Ajax en Feyenoord. Jochems was geboren in Utrecht en was eerst een vreemde eend in de bijt in het overwegend Haagse gezelschap. Samen met Piet de Zoete vormde hij het tweekoppige middenveld. “We hebben geen gulden verdiend, maar we hebben wel heel Europa gezien. En zelfs een reis van zeven weken naar Amerika, waar we het voetbal moesten promoten. Mooie tijden waren dat.” Jochems zorgde ervoor dat Dick Advocaat pas in het eerste elftal kwam toen Jochems bij FC Den Haag vertrok.


Het was ook de tijd van succestrainer Ernst Happel die met FC Den Haag driemaal derde werd van de eredivisie en zelfs de KNVB beker won (tegen Ajax).  

Meest memorabele van de ochtend was de documentaire over Aad Mansveld. Op 13 maart 1974 vervloog de grootste droom van Aad Mansveld. Hij was inmiddels vaste waarde bij het Nederlands elftal dat zich dat jaar had geplaatst voor het WK in West-Duitsland. Op die dag scheurde hij in een wedstrijd zijn enkelbanden en zag hij zijn debuut op een eindronde in rook opgaan. We leerden in de documentaire van zijn zoon Ruud dat Aad een liefhebber was van Elvis Presley en Mohammed Ali.

“We doen dit soort herinneringen aan ADO Den Haag meestal in ons eigen stadion”, zegt Anton Nijboer van ADO Den Haag in de Maatschappij. “Maar we willen ook graag op locatie dit gaan doen.”

Deze artikelen heeft u misschien gemist