“Ja, maar ik kan heel goed rijden”

Maandag reed een van de politiemotorrijders van het Team Rijswijk door Rijswijk en zag een persoon op een motorfiets wegrijden bij een garagebox. De bestuurder oogde wat onwennig op de motorfiets. “De interesse was gewekt, toch maar even volgen.”

“Na een paar subtiele bewegingen tijdens het rijden rees voor het vermoeden dat de bestuurder OF zeer kort geleden een motorrijbewijs had behaald…. OF niet in het bezit was van zo’n rijbewijs.

De motorfiets reed vervolgens een bijzondere route en pakte een stuk fietspad mee. Wat ook opviel, was dat de hij een plastic tas met wat inhoud aan zijn stuur (bij de gashendel) had hangen; perfecte windvanger dus.

Na een minuutje aankijken (gelukkig op lage snelheid), werd een stopteken gegeven. De bestuurder stopte, maar kon op verzoek geen geldig A1-rijbewijs ter inzage aanbieden. Hij bleek helemaal geen A1-rijbewijs te hebben!

De bestuurder had de motorfiets een klein kwartiertje eerder op naam gezet en had hem gekocht bij de garagebox waar hij wegreed. Hij liet trots een filmpje op zijn telefoon zien dat hij heel goed kon rijden… Op zijn lesmotor, op een afgesloten oefenterrein. En hij vond ook dat hij wel even naar huis kon rijden (een uur verderop), hij kon immers bij het CBR al een afspraak maken voor zijn theorie-motorexamen.

Hij begreep niet helemaal de ernst van de situatie, de risico’s waarin hij zichzelf en anderen brengt en de gevolgen van het rijden zonder geldig rijbewijs. Dat is hem in geuren en kleuren uitgelegd.

Er is hem een proces-verbaal aangezegd voor het rijden zonder geldig rijbewijs van de juiste categorie; de verkeersofficier van justitie bepaalt de hoogte van de boete. Hij mocht (moest!) verder lopen en heeft iemand gebeld die hem kwam ophalen.”, aldus het verhaal op Instagram.

Bron: Politieteam Rijswijk

Deze artikelen heeft u misschien gemist