Groot onderhoud voor een duurzamer en veiliger Rijswijk
De komende jaren ondergaat Rijswijk een grootschalige vernieuwing, waarbij verschillende delen van de stad opnieuw worden ingericht.
Dit doet de gemeente omdat een aantal locaties verouderd is. Onder andere het wegdek, de stoepen en de gas- en waterleidingen worden vernieuwd.
Meerdere projecten
Er worden meerdere projecten uitgevoerd de komende jaren. Het gaat om herinrichtingsprojecten op de Rembrandtkade, Lindelaan, Tulpstraat, Steenlaan en de onderdoorgang van de Hoornbrug.
Meekoppelkansen*
Wethouder Mark Wit (Openbare Ruimte) vertelt waarom de herinrichtingen nodig zijn en wat het oplevert: “Een aantal plekken in Rijswijk is verouderd, daarom voeren we de komende jaren groot onderhoud uit. Na de werkzaamheden zijn deze locaties klaar voor de toekomst en kan de openbare ruimte weer minstens 30 jaar vooruit. Omdat we een groot deel van de stad openbreken, benutten we meekoppelkansen op het gebied van duurzaamheid en het versterken van de biodiversiteit. Ook de verkeersveiligheid pakken we gelijk aan met de nieuwe plannen.”
Rembrandtkade
De herinrichting van de Rembrandtkade is in maart van dit jaar al gestart. Naar verwachting zijn de werkzaamheden in november klaar.
Zowel de ondergrondse als de bovengrondse infrastructuur wordt aangepakt op de Rembrandtkade. De bomen worden vervangen, omdat deze op te vervangen leidingen stonden. In de nieuwe inrichting komen bomen terug met een duurzame groeiplaats.
Verder wordt de weg ingericht als fietsstraat. Daarnaast maakt de Rembrandtkade onderdeel uit van het programma Metropolitaanse fietsroutes MRDH en de hoofdfietsroute in Rijswijk. Het verbeteren van deze belangrijke fietsroute is onderdeel van het herinrichtingsproject.
Lindelaan
De werkzaamheden op de Lindelaan gaan eind september 2024 van start. Op de Lindelaan worden de stoepen, het wegdek, de bomen en het groen vervangen. Daarnaast komen er nieuwe gas- en waterleidingen en een gescheiden riolering. “Ook hier geldt dat een aantal bomen op de te vervangen leidingen stonden, waardoor ze eerst gekapt moeten worden. We vervangen deze bomen en planten er meerdere soorten voor terug, waarmee we de biodiversiteit versterken”, licht wethouder Wit toe.
Vanaf het Hendrik Ravensteijnplein t/m de Jozef Israëlslaan gaat de verkeerssnelheid omlaag van 50 km/u naar 30 km/u, worden de fietspaden verbreed en geasfalteerd en de bushaltes vernieuwd. Dit zorgt voor meer veiligheid en een prettiger verblijfsgebied.
Ook wordt een klimaatadaptieve maatregel genomen door de aanleg van een infiltratieriool, hierdoor kan het regenwater vertraagd in de bodem infiltreren wat een positief effect heeft op het grondwaterniveau.
De uitvoering van de Lindelaan is verdeeld in twee delen. Deel 1 loopt van de Burgemeester Elsenlaan tot de Rembrandtkade. Deel 2 loopt vanaf de Rembrandtkade tot aan de Haagweg. De uitvoering van deel 2 start waarschijnlijk in het najaar van 2026.
Communicatie
Om de overlast te minimaliseren, wordt er op verschillende manieren gecommuniceerd met weggebruikers en omwonenden. Informatie voor weggebruikers staat op verkeers- en omleidingsborden, en omwonenden krijgen informatie per brief. Daarnaast is er een omgevingsmanager voor persoonlijk contact. De gemeente informeert verder via digitale nieuwsbrieven, de gemeentelijke website, sociale media en de projectpagina’s op Samen.Rijswijk. Communicatie over bushaltes die buiten werking komen verloopt via HTM, onder andere op hun website, communicatie bij de bushokjes en op de schermen in de bus.
Andere herinrichtingsprojecten
Het herinrichtingsproject op de Tulpstraat en de onderdoorgang van de Hoornbrug starten in het derde en vierde kwartaal van 2025. De werkzaamheden op de Steenlaan starten medio 2026. Hierover wordt later meer gecommuniceerd.
Participatie
Bij de totstandkoming van de herinrichtingsplannen hebben omwonenden kunnen meedenken via het platform Samen.Rijswijk. Uw inbreng is van grote waarde voor het creëren van een leefomgeving die aansluit bij de wensen en behoeften in de stad. Wilt u meedenken over de herinrichtingen van de Tulpstraat en de Steenlaan? Dan kunt u dit doen via deze link.
*Een meekoppelkans is een (bovenwettelijke) maatregel of project dat raakt aan de MIRT-verkenning en (in)direct bijdraagt aan de doelstellingen daarvan. Bij meekoppelen gaat het om het meenemen van aanvullende doelstellingen van partijen (zowel overheden als derden) in de regio om daarmee meerwaarde te creëren.
Bron: gemeente Rijswijk