HVR-lezing over busvervoer in Rijswijk
Op 17 september om 20.00 uur verzorgt de Historische Vereniging Rijswijk (HRV) in gebouw Hofrust (Herenstraat 44B) een lezing over de geschiedenis van het busvervoer in Rijswijk tot 1988.
Sprekers zijn Pieter Schelling en Stefan Veenenberg namens de Stichting Haags Bus Museum.
Stichting Haags Bus Museum
De Stichting Haags Bus Museum werd opgericht op 23 mei 1979. Het doel van de stichting is het verzamelen, restaureren en behouden van oude autobussen die belangrijk waren voor de regio Haaglanden. De collectie bestaat uit ongeveer vijfentwintig historische bussen. Kijk voor meer informatie op de website van het museum.
Geschiedenis van het busvervoer in Rijswijk
De lezing bespreekt de ontwikkeling van het busvervoer in Rijswijk. Het begon in 1897 met een omnibusverbinding tussen Scheveningen en Rijswijk. In 1899 werden deze bussen vervangen door gemotoriseerde bussen die door particuliere bedrijven werden geëxploiteerd.
In 1924 startte HTM een buslijn tussen Den Haag en Delft als onderdeel van de elektrificatie van de stoomtram. Dit was het begin van het HTM-busvervoer.
In 1955 kreeg Rijswijk een eigen stadsdienst, die kort door HTM werd verzorgd. Daarna namen particuliere bedrijven het over. In 1965 keerde HTM terug om het stadsvervoer te verzorgen.
Streekvervoer in Rijswijk
Het streekvervoer begon in 1912 met een paardenomnibus tussen Kwintsheul, Wateringen en Rijswijk. In 1922 nam busbedrijf VIOS de route over, en in 1941 werd dit overgenomen door de WSM (Westlandsche Stoomtramweg Maatschappij), later de Westlandse Streekvervoer Maatschappij. In 1969 fuseerde de WSM met Citosa en vormden ze samen Westnederland.
Over de sprekers
Pieter Schelling is al vanaf zijn tienerjaren geïnteresseerd in busvervoer, vooral in de WSM. Hij heeft tussen 1978 en 2023 in het openbaar vervoer gewerkt en is sinds 1981 vrijwilliger bij de Stichting WSM en nu bij de Stichting Haags Bus Museum. Pieter werkt daar als archiefbeheerder en buschauffeur.
Stefan Veenenberg raakte als kind al gefascineerd door openbaar vervoer, vooral door de HTM-bussen in Den Haag. Hij werd in 1997 lid van de Stichting Haags Bus Museum en is sinds 2001 een actieve vrijwilliger. Hij houdt zich onder andere bezig met het documenteren van de geschiedenis van het openbaar vervoer en digitaliseringsprojecten.