Vrede van Rijswijk 327 jaar na dato
Op vrijdag 20 september werd de viering van de Vrede van Rijswijk gevierd. Dat werd gedaan met de Vredeslezing, waarbij een combinatie wordt gemaakt tussen de Vrede van Rijswijk en de viering en herdenking van 80 jaar vrijheid. De Vredeslezing wordt gegeven door Rijswijker Riccardo Sietsma in de raadszaal van het Huis van de stad.
De Vrede van Rijswijk was vrijdag 327 jaar na dato. In de raadzaal van het Huis van de Stad zijn de wanden versierd met een tekening uit die tijd. Bij binnenkomst lagen er vier oude boeken die vertelden over de verschillende facetten van deze Vrede. Een chique ‘notulenboek’ was daar onderdeel van waarin de verhandelingen van dag tot dag waren opgetekend.
De Naald
De Vrede van Rijswijk werd op 20 september 1697 in Huys ter Nieuburch, het voormalige paleis in het Rijswijkse Bos, getekend. Ter herinnering aan dat paleis staat nu De Naald. Met de ondertekening van de Vrede van Rijswijk kwam er een einde aan de Negenjarige Oorlog tussen Frankrijk aan de ene kant en de Grote Alliantie aan de andere. Diplomaten die de betrokken landen vertegenwoordigden, hebben in Huys ter Nieuburch onderhandeld over het vredesverdrag.
In 2024 en 2025 vieren en herdenken we in Nederland dat we 80 jaar vrij mogen zijn. In Rijswijk wordt die 80 jaar vrijheid ook gevierd en herdacht.
De aanwezigen zagen vrijdag video’s van de Rijswijkse Kinderrechtenambassadeurs die gedichten voordroegen over vrede, zoals voorgedragen tijdens de Strandwalkoffie bijeenkomst van afgelopen zaterdag.
Rijswijker Riccardo Sietsma nam de aanwezigen in de Rijswijkse raadzaal mee in de geschiedenis van de Vrede van Rijswijk. De lezing had de naam ‘De Vrede van Rijswijk. Een rimpeling in de geschiedenis in perspectief’. Riccardo Sietsma is militair historicus en werkt bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH). Hij is afgestudeerd op het Nederlandse militaire beleid in de negentiende eeuw.
Sietsma gaf een inkijkje in de geschiedenis van deze Vrede van Rijswijk. In navolging van de Vrede van Munster, die een einde maakte aan de Tachtigjarige Oorlog, werd er ook door beide strijdende partijen (Frankrijk aan de ene en de Grote Alliantie (verschillende andere Europese landen waaronder de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) de vrede getekend. De oorlog duurde van 1688 tot en met 1697.
Poldermodel
Rijswijk, en zeker ook het toenmalige Huis ter Nieburch, werden gezien als de ideale locatie. Het paleis kende van oudsher drie ‘afdelingen’ die zorgden voor een goede afwikkelingen van het tekenen van het verdrag. Symmetrie stond daarbij hoog in het vaandel. De centrale ‘hal’ werd gebruikt om de Vrede te beklinken en de papieren te ondertekenen. In de ene ruimte konden de Fransen zich terugtrekken terwijl de landen van de Grote Alliantie aan de andere kant hun onderkomen kende. Achteraf werd gezegd dat in Rijswijk het eerste poldermodel is gevormd. In de zaal werd een ronde tafel gezet waarbij de onderhandelaren elkaar goed konden zien. Rijswijk had daarbij de primeur.
Voor meer artikelen over de Vrede van Rijswijk, klik hieronder