Een Rijswijk van en voor alle Rijswijkers

Niet iedereen krijgt dezelfde kansen. Of het nu gaat om het vinden van een baan die je verder brengt in de maatschappij. Of een eerlijke kans op een schoolopleiding waarbij je je aanleg en talenten verder kunt ontwikkelen. Of het vinden van een woning die past bij je huishouden en inkomen. We zien dat bepaalde groepen in de samenleving nog steeds benadeeld worden.

Dit is is het effect van (on)bewuste discriminatie. Ook in Rijswijk ervaren inwoners kansenongelijkheid en discriminatie. In 2023 zijn in onze gemeente bijna de helft méér incidenten en voorvallen van discriminatie gemeld dan in 2022 (volgens de Monitor Discriminatie Haaglanden en Hollands Midden). Uit onderzoek van het CBS blijkt dat minder dan 1 op de 10 mensen die zich in 2021 gediscrimineerd voelden daar ook een melding van maakt. Daarom moeten we het onderwerp discriminatie preciezer onderzoeken, daarop goed beleid afstemmen én in de gaten houden of dat in de praktijk ook effect heeft.

Toch zet gemeente Rijswijk belangrijke stappen in de richting van kansengelijkheid, diversiteit en inclusie. In het coalitieakkoord 2022-2026 staat:
“Wij staan voor een samenleving waarin ruimte is voor iedereen en iedereen gelijk is en waar iedereen welkom is”. Maar er is meer nodig om ervoor te zorgen dat deze visie realiteit wordt. Diversiteit is meer dan erkennen dat Rijswijk verschillende groepen inwoners telt. Inclusie gaat verder dan op papier formuleren dat iedereen kan meedoen in de samenleving. Het gaat om het creëren van een omgeving waarin alle mensen worden gewaardeerd, zich welkom en gerespecteerd voelen.

Intersectionaliteit: het kruispunt van ongelijkheden Wij allemaal hebben meerdere identiteiten. Dus óók Rijswijkers. “Intersectionaliteit” is een benadering die beschrijft hoe verschillende sociale identiteiten, zoals bijvoorbeeld ras, geslacht, geloof, handicap, seksualiteit, met elkaar verweven zijn. Én invloed hebben op ervaringen van ongelijkheid. We moeten erkennen dat mensen soms te maken hebben met meerdere vormen van discriminatie tegelijk. Een intersectionele benadering is daarom belangrijk. Omdat
beleid dat zich focust op één aspect, kan tekortschieten in het aanpakken van complexere problemen die voortkomen uit de kruising van meerdere identiteiten.

Met de nieuwe Inclusie- en Anti Discriminatie Agenda, laat Rijswijk zien dat ze diversiteit en inclusie serieus neemt. Met deze agenda komt er een basis waarop keuzes worden gemaakt en de inzet op inclusie en anti-discriminatie blijvend is. GroenLinks is blij dat er aandacht wordt geschonken aan kennismaking en verbinding in de stad. Het voorstel is om stadsgesprekken te organiseren, zodat er dialoog ontstaat tussen verschillende gemeenschappen. Daarnaast is bewustwording belangrijk, en wordt er gekeken naar de voortzetting van lespakketten en trainingen op scholen, bij sportverenigingen en maatschappelijke organisaties. Tot slot zal in samenwerking met ervaringsdeskundigen (mensen die met discriminatie en kansenongelijkheid te maken hebben) en de Coalitie Inclusie de Lokale Inclusie Agenda worden geactualiseerd naar concrete actiepunten.

GroenLinks biedt een scherp perspectief: een echte inzet voor diversiteit en inclusie vereist een samenhangende aanpak. Beleid moet niet alleen gelijke kansen voor specifieke groepen bevorderen, maar ook de onderliggende obstakels aanpakken die voortkomen uit het kruisen van verschillende vormen van ongelijkheid. Zoals er in het VN-verdrag Handicap ook zo mooi staat:
niets over ons zonder ons. Beleidsmakers moeten de effecten van hun maatregelen meten en bijsturen waar nodig, om ervoor te zorgen dat ze daadwerkelijk bijdragen aan een inclusieve samenleving. Hierbij is ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid onmisbaar.

De stad dat zijn wij samen
In de praktijk zien we dat er een kloof kan ontstaan tussen goede intenties en de daadwerkelijke uitvoering van beleid rondom discriminatie en gelijke kansen. Een duidelijk voorbeeld hiervan is het incident waarbij een vrouw op een reclameposter in Rijswijk doelwit werd van racistische reacties en doodsverwensingen. Ondanks campagnes die inclusiviteit en diversiteit promoten. Een ander incident is het bekogelen van een woning waar een regenboogvlag hing. Dit benadrukt hoe hard we nog moeten werken aan maatschappelijke acceptatie van diversiteit. Om te laten zien dat wij staan voor een inclusieve stad en onze ambities willen waarmaken, zouden we dit als gemeente nog meer kunnen laten zien.

Discriminatie en uitsluiting zijn dus óók Rijswijkse problemen! Het is tijd voor concrete stappen om de kloof in onze stad te dichten. De kloof tussen wij en zij. De kloof tussen ambitie en realiteit. Papier is geduldig. We moeten méér doen dan opschrijven dat alle mensen gelijke rechten hebben. In de praktijk moet iedereen die gelijke mogelijkheden ook krijgen! Laten we een goed gesprek voeren over diversiteit en inclusie, waarbij de moeilijkheid van intersectionaliteit wordt erkend en nog steviger wordt aangepakt.
Hiervoor moeten we bereid zijn om te luisteren naar de ervaringen van anderen. Om te leren hoe we actief kunnen bijdragen aan een samenleving waarin iedereen gelijke kansen krijgt. Alleen dan kunnen we echt vooruitgang boeken naar een samenleving die alle burgers gelijke kansen biedt. Alleen dan zorgen we ervoor dat Rijswijk van en voor alle Rijswijkers wordt.

Lichelle de Bruijn – Raadslid GroenLinks Rijswijk

Deze artikelen heeft u misschien gemist