Pride vlaggen wapperen in Rijswijk: ‘Steunbetuiging op Coming out day’
Sinds vanmorgen, vrijdag 11 oktober 9.00 uur, wappert de pridevlag door heel Rijswijk, en dus ook bij het ‘Huis van de Stad’. Het is bekend dat op deze dag, 11 oktober ,er extra aandacht wordt gevraagd voor de positie van de regenbooggemeenschap in Rijswijk.
Hierbij waren aanwezig wethouder Gijs van Malsen en COC-bestuurslid Paulien van der Hoeven
“LHBTI+ acceptatie in Nederland daalt”
Wethouder Gijs van Malsen hoopt dat Coming Out Day op veel plekken in Rijswijk zichtbaar wordt: “De LHBTI+-acceptatie in Nederland onder jongeren daalt. Dat is heel zorgwekkend. Daardoor is het onvermijdelijk dat er nog steeds en ook weer steeds meer jongeren gaan opgroeien zonder een kans om gewoon zichzelf te zijn. We moeten hard in actie komen om de trend te stoppen waarin online LHBT+-haat overslaat naar de samenleving.”
COC Haaglanden: ‘LHBTI’ers worden in het hokje woke geduwd en politiek gemaakt’
Pauline van der Hoeven: “Een coming-out proces is voor de meeste mensen een proces waarin je je realiseert dat je anders bent dan de meeste mensen om je heen. Ze vragen zich af: ‘Waarom ben ik anders?’. Dat is best wel iets wat tijd kost en wat voor de meeste mensen een lange strijd is.” Op de vraag hoe het komt dat er zo’n weerstand is tegen de LHBTI gemeenschap antwoordt Paulien: “Het wordt steeds moeilijker omdat de weerstand tegen de queer gemeenschap steeds groter wordt. Dat heeft te maken met het toenemende conservatisme in de samenleving. je ziet meer hang naar traditionele rolpatronen tussen man en vrouw. De LHBTI’ers worden dan in het hokje woke geduwd en wordt het eigenlijk politiek gemaakt, terwijl het is ‘wie je bent’, het is geen keuze, Het wordt opeens onderdeel van een politieke waardestrijd en daar zijn wij de dupe van.”
Suïcide cijfers hoger bij LHBTI’ers
Paulien: “Wanneer je de zelfmoordcijfers vergelijkt van queer jongeren met die van zeg maar niet queer jongeren, dan zijn enkele malen hoger. De mensen die het meeste suïcide overwegen, zijn mensen die transgender zijn, want die zijn nog meer onderwerp van spot, van uitsluiting en van mishandeling.
De rol van COC Haaglanden is aandacht hiervoor te vragen, en op scholen wordt er voorlichting gegeven. Er wordt dan met jongeren die queer zijn of met lotgenoten gesprekken gevoerd op school. Wij willen de boodschap overbrengen: ‘Wij zijn mensen net als jij, wanneer wij van iemand houden, zijn we blij en willen hand in hand lopen, want het gaat immers om de liefde'”
Redactie en foto’s: René Marquard