Beschouwing over begroting door Danny van Dam (Wij. Rijswijk)

Deze begroting brengt belangrijke zorgen naar voren:
-De stad groeit te snel, zonder de nodige investeringen;
-De kosten voor Rijswijkers blijven stijgen;
-De financiële toekomst van Rijswijk is onzeker.

De stad groeit te snel, zonder de nodige investeringen. Wij. Rijswijk maakt zich al langere tijd zorgen over de plannen van het college om het aantal inwoners te laten groeien naar 80.000. Dit gaat in tegen de “Stadsvisie Rijswijk 2030”. In deze stadsvisie hebben we afgesproken dat we zouden werken aan een groen, leefbaar en toegankelijk Rijswijk. Een visie die door inwoners en raad werd onderschreven!
In de stadsvisie stond een geleidelijke groei naar 65.000 inwoners in 2040. Deze 65.000 inwoners werd beschreven als het maximale aantal inwoners waar in onze gemeente ruimte voor zou zijn. Die koers heeft het college losgelaten. Rijswijk groeit zonder onze eigen gestelde voorwaarde uit de stadsvisie te volgen. Namelijk investeren in groen, infrastructuur en voorzieningen. Wij. Rijswijk vindt deze koers onverantwoord en schadelijk voor het groene en leefbare karakter van onze stad.

Deze begroting stelt dat het college inzet op “gezonde groei”, maar dat ziet Wij. Rijswijk echt heel anders. Gezonde groei gaat om meer dan alleen woningbouw; het betekent investeren in bereikbaarheid en leefbaarheid van onze gemeente. Doe je dit niet, dan verstoor je de balans van de stad. Die verstoorde balans zien we op veel plekken. Ik zal er vandaag drie uitlichten:

Verstoorde balans: Sociaal domein
Het huidige jeugdzorgsysteem is doorgeslagen en toe aan verandering. Meer inwoners betekent meer vraag naar sociale voorzieningen. De rek is er in Rijswijk alleen wel uit. Waarom trekken de wethouders die verantwoordelijk zijn op de portefeuilles sociaal domein, onderwijs en welzijn niet aan de noodrem? We hebben als raad een motie aangenomen om te investeren in de Rijswijkse Jeugd maar deze motie ligt nu al drie jaar op de plank. Dit college investeert wel in stenen maar niet in het sociaal domein. Wat is het resultaat? De kosten voor jeugdzorg, WMO en welzijn zullen de komende jaren blijven stijgen als er niets verandert. De voorstellen die tot nu toe zijn gedaan, hebben niet geleid tot de noodzakelijke verandering. Wij. Rijswijk zal er in de volgende begroting consequenties aan verbinden als er nog steeds geen resultaten worden geboekt. We kunnen dan niet anders dan een gele kaart uitdelen, aangezien we nog steeds te maken hebben met lange wachtlijsten, hoge kosten en een grote administratieve druk. We proberen al jaren hetzelfde probleem in de jeugdzorg op te lossen, maar in al die jaren heeft geen enkel beleidsdocument of visiedocument een oplossing geboden.
Als u het ons vraagt, wil Wij. Rijswijk de instroom naar de jeugdzorg normaliseren door te kijken naar doorverwijzingen, zodat jongeren sneller de juiste zorg krijgen. Ook in het welzijnswerk is volgens ons meer focus nodig, aangezien de toenemende eenzaamheid en financiële druk voor inwoners nog onvoldoende zijn aangepakt.

    Verstoorde balans: Bereikbaarheid
    Er wordt niet voldoende geïnvesteerd in de grote knelpunten van de Rijswijkse infrastructuur, en het verhaal herhaalt zich steeds. Wanneer we vragen naar investeringen voor de Prinses Beatrixlaan, blijkt uit tellingen dat deze niet druk genoeg is om te ondertunnelen. Als we om aanpassingen in de Plaspoelpolder vragen, waar 5000 woningen worden toegevoegd, stelt het college dat onze wegen het aankunnen volgens de berekeningen. En als we informeren naar de maatregelen rondom de Geestbrugweg, een van de wegen waar 50.000 nieuwe Hagenezen vanuit de Binckhorst zullen rijden, blijft het antwoord uit. Dit terwijl iedere Rijswijker weet dat je op de Prinses Beatrixlaan, Volmerlaan, Haagweg, Huis te Landelaan, Schaapweg of Sir Winston Churchilllaan muurvast komt te staan. Iedereen ondervindt dat het minimaal 20 minuten extra kost om vanuit de snelweg Rijswijk binnen te komen, of je nu naar je werk gaat of terugkeert naar huis.

    Maar wat doet dit college? De spaarpot die we jaarlijks opbouwden voor investeringen in mobiliteit en bereikbaarheid wordt wegbezuinigd. De parkeeropbrengsten worden namelijk niet langer gebruikt voor investeringen in mobiliteit, infrastructuur en parkeren, maar gebruikt om de tekorten weg te werken. Dit was nooit de bedoeling. Wij vinden het onbegrijpelijk dat de VVD, die dit beleid destijds heeft ingesteld, nu akkoord gaat met deze verandering. Via u, voorzitter, vraag ik aan de VVD: kunt u dit aan ons uitleggen? Omdat verbeteringen aan de Rijswijkse wegen nu al broodnodig zijn en in de groei van de stad de druk op onze wegen alleen maar gaat vergroten, moeten we investeren in de infrastructuur. Daarom dienen we het amendement ‘Parkeer Reserve 2025-2028’ te kunnen blijven investeren in de bereikbaarheid van Rijswijk.

    Verstoorde balans: Groen en Biodiversiteit
    In de “Stadsvisie Rijswijk 2030” is het behoud en de uitbreiding van groengebieden een belangrijke voorwaarde voor de groei van de stad. Dit is ook opgenomen in het coalitieakkoord. Echter, we zien dit slechts ten dele terug in de begroting. We investeren weliswaar in fase één van de landgoederenzone en het Wilhelminapark, maar er wordt niet geïnvesteerd in de uitbreiding van nieuwe groengebieden. Het maakt namelijk een groot verschil of 50.000 inwoners gebruikmaken van onze parken en bossen of 80.000…
    Daarom moeten we met een groeiende stad ook het groen laten meegroeien. Wij. Rijswijk stelt voor om echte groeninvesteringen te doen zoals bijvoorbeeld de Landgoederenzone fase 2 realiseren, wijkparken aanleggen, het publiek toegankelijk maken van landgoed Te Werve of het investeren in het Elsenburgerbos zodat dit ook als stadspark aangemerkt kan worden.
    Wij. Rijswijk dient daarom vandaag de motie ‘Investeer in Groen’ in. De kosten voor Rijswijkers blijven stijgen. Hoewel het nodig is om te bezuinigen, denkt Wij. Rijswijk dat dit op een andere manier kan.

    Deze artikelen heeft u misschien gemist