D66 Rijswijk: thuis in Rijswijk, aanpakken van kansen voor Rijswijk en samen in Rijswijk

We leven in een mooie stad. De mensen die we op straat spreken zijn best tevreden, over hun wijk en buren. Ze zijn ook ongerust. Over hun toekomst, hun werk, een huis en werk voor hun kinderen of de ruimte die er nog is voor dieren en planten. Of wie er voor hen zorgt als het mis gaat. 

Dat is wat zo mooi is aan Rijswijk: als je vraagt naar zorgen, gaan die ook over de mensen om je heen. Als sociaal-liberale partij zien we dat: alleen samen kun je er voor zorgen dat er keuzes, vrijheid en kansen zijn. Je kan als persoon alleen vrij  zijn als iedereen in de samenleving dat ook kan zijn. Dat betekent niet dat je het met elkaar eens bent. Het begint bij interesse, contact en respect. En een basis van rechten én verplichtingen voor iedereen. Samen leven kan alleen als we elkaar ook aan kunnen aanspreken. 

D66 Rijswijk staat voor kansen en mogelijkheden voor stad en de inwoners.  De regering bezuinigt op onderwijs, openbaar vervoer, de overstap naar andere energievoorziening en er is minder geld voor sport en muziek. Ook voor Rijswijk is er minder te besteden. De politiek doet er juist nu toe. In moeilijke tijden keuzes maken en ook vasthouden aan principes. 

D66 Rijswijk kijkt naar wat er wél mogelijk is. Wat het redelijk alternatief is.  Met de focus;  zorgen voor een thuis in Rijswijk, het aanpakken van kansen voor Rijswijk en samen in Rijswijk. 

Thuis in Rijswijk

D66 Rijswijk blijft herhalen: bij groei van de stad gaat het om het bouwen aan buurten en wijken. Samen leven met behoud van het karakter van onze stad. Dat gaat over elkaar kennen en zien. Met actieve buurten, voorzieningen,  aanpassingen voor een veilig verkeer. In Rijswijk investeren we in sport, groen en verenigingen. 

Het duurt lang voordat er duideijk is of en welke woningen er (kunnen) komen. Pas daarna kan de gemeente verder met  voorzieningen en inrichting van de omgeving. Eerder is daar geen geld voor. Bij het Havenkwartier en andere wijken heeft D66 Rijswijk met de Raad gevraagd om nu al het verkeer aan te pakken. En meteen aan de slag te gaan met natuurinclusief bouwen en groen. En ook het samen met de ondernemers de mogelijkheden bekijken. 

  • Kan het college aangeven hoe zij wil zorgen dat de huidige inwoners zich thuis voelen, en nieuwe inwoners weten wat zij kunnen verwachten? En hoe met ondernemers over hun toekomst wordt meegedacht? 

Mensen op leeftijd wonen graag in Rijswijk. Alleen: de cijfers laten zien dat er te weinig woningen zijn waarin zij veilig en met zorg kunnen blijven wonen.  Bijvoorbeeld vlakbij de supermarkt, zorg, sociale voorzieningen en zonder drempels. Niet in één wijk, verdeeld over de stad, zodat je in je eigen wijk kan blijven wonen. 

  • kan het college aangeven hoe er versneld wordt op de plannen voor wonen met zorg, zowel sociaal, middenhuur als koop? 

We zijn blij dat Rijswijk blijft investeren in sport, verenigingen,  muziek, toneel, musicals en dans en recreatie. Gelukkig is daar 20 miljoen euro voor gereserveerd. Zo zorgen we voor elkaar en elkaars gezondheid. Van nieuwe sportvelden, multifunctionele ruimtes, gezondheidscentra tot levendige verenigingen. 

Kansen in Rijswijk

D66 Rijswijk staat voor een groene stad, met een gezonde leefomgeving. De bezuingingen helpen daar niet bij. Onze buitenruimte, parken en het verbinden van de groene zones in de stad kost geld. Investeren en onderhoud is geen luxe: dat is noodzaak.  Er komt  nog een Omgevingsvisie en een groen plan.  

  • We vragen het college om aan de raad en de inwoners duidelijk te maken wat zij kunnen verwachten,  wat er komende jaren gebeurd. Welke acties zijn er gepland? 

De natuur kent zogenaamde ‘sleutelsoorten’, zij zijn  de kanaries in de kolenmijn. De kanaries zorgden er in de mijnen voor dat mensen tijdig gewaarschuwd werden voor giftige stoffen onder de grond.  Boven de grond geldt dat in de stad ook. Zoals uilen: die moeten we beschermen. Daarom dient D66 Rijswijk een motie in over Pasgeld. We horen dat daar het inpassen in de natuur mogelijk niet goed gaat. De motie verzoekt om voor het deelplan dat overlapt met het leefgebied van de sleutelsoort(en) een concreet voorstel te doen aan de Raad met waarborgen voor de bescherming.  

De landgoederen zone wordt onderdeel van het park Hollandse Duinen. De plannen om te zorgen voor meer recreatie en betere natuurzones zijn er. Het uitvoeren is nog lastig. Er zijn bijvoorbeeld nog rechten en mogelijkheden voor bebouwing in dit gebied, onder andere langs het spoor.  

  • Kan de wethouder toezeggen te zorgen dat het aantal ‘bouwtitels’ vermindert. Zodat er alleen gebouwd wordt voor  maatschappelijke en recreatie functies met daarnaast versterking van het groen en de biodiversiteit?   

Het geld voor meer groen-blauwe schoolpleinen is er nu niet. D66 Rijswijk ziet dat scholen zelf  enthousiast zijn. Een kind is een kwart van de tijd buiten op het plein. Nu de gemeente beslist over de nieuwbouw en renovatie van de scholen:  

  • Kan het college toezeggen om bij nieuwbouw en renovatie in gesprek te gaan en 5% van het budget van de gebouwen te besteden aan de schoolomgeving?  

Jongeren hebben het lastig. De kosten voor jeugdzorg stijgen. Al een paar jaar proberen we grip te krijgen op wat er nodig is voor de jeugd, wat werkt in preventie, de kosten en de wachtlijsten. Er wordt hard aan gewerkt, voor de Raad zijn de gevolgen en acties nog minder duidelijk. De Raad is uiteindelijk verantwoordelijk voor de kosten en overschrijdingen. Om als Raad duidelijk te zijn dienen we daarom de motie kostenbeheersing sociaal domein in. De motie vraagt om de Raad op de hoogte te houden van de acties en op basis van de landelijke initatieven onder andere in te zetten op groepsaanpak voor de jeugd om de wachtlijsten aan te pakken.   

Veilig over straat, te voet en op de fiets, moet makkelijker worden. Dat is hard nodig: het aantal verkeersongelukken blijf stijgen. We hebben inmiddels bepaalt welke weg welke functie heeft. Nu moeten de aanpassingen en de inrichting nog uitgevoerd worden. De installatie van slimme verkeerslichten loopt. Dat helpt bij de doorstroming. De wijzigingen van 50 naar 30 km p/uur komen er aan. Het realiseren van het fietsplan en acties tegen te hard rijden, van flitspalen tot fatbike controles loopt. Ga hier mee verder. Zorg voor een veilige schoolomgeving en meer fietsstallingen in buurten. 

  • Kan de wethouder dit bevestigen?

Samen in Rijswijk

Samen betekent ook dat er plichten zijn. De inflatie en prijsstijgingen betekenen dat inwoners meer aan de gemeente gaan betalen. Dat is niet prettig. Van de supermarkt, de huur tot de BTW, het is een behoorlijke optelsom. Dat vraagt om kritische actie over de kosten van de gemeente zelf. Daarom dienen we de motie structureel goede financien mede in.  

De gemeente moet bereikbaar en toegankelijk blijven, met mensen die er graag werken en inwoners helpen met kennis van Rijswijk. Een gemeente die werknemers ook kansen en vaste banen biedt.  De motie van de VVD over 30% inhuur  dienen we mede in.  

Graag hadden we de ambities voor het kwalitatief en digitaal beter werken in de dienstverlening en uitvoering verder doorgezet en uitgebreid.  

  • Kan de wethouder aangeven hoe wordt gezorgd voor een digtiaal veilige gemeente? Op welke projecten van de VNG voor digitale professionalisering wordt meegelift? 

Er is een nieuw concept-terrassenbeleid. Dat beidt mogelijkheden voor ondernemers en een bruisend Rijswijk. We zien nu dat het voor heel wat locaties bijzondere voorwaarden gaan gelden.  

  • Kan de wethouder toezeggen te kijken naar voorbeelden in andere gemeenten voor een minder technisch en meer begrijpelijke aanpak?  

Het principe dat grond van de gemeenschap niet gratis is, geldt ook voor ondernemers. Een klein terras zonder veel moeite en kosten is begrijpelijk. We zien ook grenzen als er grotere aanvragen zijn. 

  • Kan de wethouder voor het kaderdebat van 2025 aan de Raad de voor en nadelen van een getrapt precario tarief op een rij zetten?  

Tot slot.  

Een Rijswijk waarin we prettig samen leven is vrij, democratisch en bied kansen.  Veilig is daarvoor een voorwaarde.  Ongeacht wie je bent, van wie je houdt. Dat er een luisterend oor is, als je onzeker bent of grenzen worden overschreden. Zowel mentaal als fysiek. Die hulp kan van je familie, vrienden, bekenden of buren zijn. De hulpverlening. En ook de politie.  Dank aan alle hulpverleners voor al hun inzet. Speciale dank aan de  burgemeester voor haar betrokkenheid, duidelijkheid en de moed om zich open te stellen.  Dank voor de samenwerking in de Raad. Ik spreek de hoop we samen zorgen voor een veilig Rijswijk, waarin we elkaar horen en zien.   

Deze artikelen heeft u misschien gemist