Achterstallig onderhoud aan defecte roltrappen Station Rijswijk kost bijna half miljoen euro
De voortdurende storingen op Station Rijswijk. Het is een doorn in het oog van veel Rijswijkers. De fractie Rijswijks-Belang heeft er nu schriftelijke vragen over gesteld over onder meer de frequentie en de kosten van de reparaties. De gemeente heeft nu ook antwoorden gegeven op de vragen.
Wat heeft het de gemeente Rijswijk tot nu toe gekost om reparaties en onderhoud te plegen aan de roltrappen en liften op station Rijswijk?
De gemeente antwoordt: “De trappen moesten volledig gerenoveerd worden na 25 jaar dienst. Al eerder is er geconstateerd dat er flink achterstallig onderhoud is, dat aangepakt moet worden. Dat wordt in twee etappes gedaan. Fase 1 heeft €137.000 gekost. En fase twee €342.000.”
Hoe kan het dat de roltrap op spoor 3 en 4 weer buiten werking zijn zonder dat er een duidelijke oorzaak of oplossing bekend is?
“De oorzaak is wel bekend. De banden van 1 roltrap zijn versleten en deze dienen vervangen te worden. Deze zijn inmiddels besteld. De leverduur van de banden is echter onbekend. In 2021 heeft Kone het advies gegeven om deze later te vervangen. Op spoor 1 en 2 doet de roltrap het wel, daar is afgelopen jaar een nieuwe band opgezet tijdens renovatie.”
Hoe kan het dat reizigers opnieuw in onzekerheid worden gelaten over hoelang deze situatie zal duren? Waarom is er geen communicatieplan? Een simpele mededeling over de verwachte reparatieduur zou al zoveel verschil maken.
“Op dit moment is er nog geen termijn te noemen. Communicatie over storingen verlopen ook via NS om eenduidige en correcte communicatie op het totale station na te streven. Wij kunnen ook geen informatie verstrekken op de website van NS, dit doet NS niet omdat het geen station van NS is. Wel kunnen we in het Station de informatie ophangen met betrekking de storing.”
Waarom lijkt het onderhoud van Station Rijswijk zo gebrekkig, terwijl reizigers keer op keer klagen over de staat van het station? Hoeveel klachten zijn er in 2023 en 2024 binnengekomen m.b.t. station Rijswijk? Wordt er wel geluisterd naar deze klachten?
“We hebben geen klachtenregistratie bijgehouden. Klachten worden echter wel opgevolgd, al dan niet via NS. Ook is er de afgelopen tijd veel gedaan in het kader van beheer en onderhoud van het station. De renovatie van de roltrappen is gereed. Bij de liften zijn inmiddels de motoren en de totale elektronicakasten vervangen. De grondige schoonmaak van het RVS heeft plaatsgevonden (de piramide van het station). De verlichting is vervangen in de stationshal. De brandmeldinstallatie is vervangen. Wij zijn voornemens om komend jaar met NS samen de vloeren in beide stationshallen te vervangen. Er wordt met andere woorden veel gedaan om de staat van het onderhoud van het station te verbeteren.”
Waarom wordt er bovendien niet proactief gewerkt aan het voorkomen van storingen, zeker gezien de frequentie? Is er een preventief onderhoudsplan of een calamiteitenplan?
“Er is een MeerJarenOnderhoudsPlan (MJOP) voor het station. Die wordt dit jaar geactualiseerd. Ook op basis van de laatste renovaties. De gemeente krijgt ook een eigen ruimte op locatie. De middelen hiervoor heeft de raad bij de begroting vastgesteld en de ruimte zal eind Q1 2025 in gebruik worden genomen. Tevens hebben we beheerafspraken met NS gemaakt, waardoor signalen beter worden doorgegeven en hebben we de instellingen van de roltrappen aangepast, waardoor deze bij verkeerd gebruik automatisch gereset worden in plaats van handmatig. Op deze wijze proberen we stilstand van de trappen zoveel mogelijk te voorkomen bij zowel storing/ als verkeerd gebruik.”
Hoe kan het dat juist een station dat deels door de gemeente wordt beheerd, kampt met zulke terugkerende problemen?
“Roltrappen en liften zijn storingsgevoelig. Het zijn producten waarop veel veiligheidssystemen zijn ingebouwd bij niet goed gebruik staat roltrap/lift. Daarnaast zijn ze gevoelig voor vandalisme en daar hebben we helaas ook last van. Met NS en Prorail hebben we de laatste jaren veel overleg gevoerd om betere afspraken te maken over het beheer en onderhoud.”
Hoe kunnen reizigers vertrouwen hebben in de infrastructuur van Station Rijswijk als dit soort storingen telkens blijven optreden? Is er überhaupt een lange termijn oplossing in zicht, of blijft dit een vicieuze cirkel?
“Het doel van alle inzet is juist om de gebruiksvriendelijkheid en beleving van het station te verbeteren. We moeten met elkaar constateren, dat we er nog niet zijn, maar dat er hard wordt gewekt om deze situatie te verbeteren. Het is tijd voor structurele oplossingen. Reizigers verdienen beter, de tijd van wachten en hopen is voorbij.