Veel toespraken bij onthulling gedenkteken voor slachtoffers Rijswijkse vergismoorden

Familie, nabestaanden en belangstellenden woonden afgelopen zaterdagmiddag de herdenking bij van de drie mannen, Willem van Putten (26 jaar), Albert Kneefel, (26 jaar) en Fred Bakker (29 jaar), die in de nacht van 7 op 8 maart 1985 in een gebouw in de Plaspoelpolder vermoord werden.
Twee andere slachtoffers, Jelle de Beer (toen 29 jaar) en Cisco Elenbaas (toen 24 Jaar) overleefden door een wonder de aanslag, maar kampen tot op de dag van vandaag nog met de naweeën ervan. Deze vijf mannen waren allen leden van een bandje dat die avond in 1985 net had gerepeteerd in een oefenruimte aan de Verrijn Stuartlaan, toen het noodlot toesloeg.
Moedig
Hagenees Sjaak Bral, destijds een klasgenoot van Marian, de vriendin van Willem van Putten, zorgde deze middag voor de inleiding en kondigde de sprekers aan. Burgemeester Huri Sahin sprak in haar speech persoonlijk Jelle en Cisco toe, de twee overlevenden van die avond. Zij heette beide mannen in het bijzonder welkom en noemde het erg moedig en betekenisvol dat ze er vandaag bij wilden zijn. Ook Cisco sprak kort en dankte iedereen voor hun aanwezigheid. Rajendre Khargi, de Surinaamse ambassadeur in Nederland liet weten dat we deze afschuwelijke gebeurtenis nooit en te nimmer mogen vergeten.
Gerechtigheid
De meest bijzondere toespraak was echter die van Sietske van Putten, de zus van Willem. Zij sprak duidelijke woorden: “Nu 40 jaar later zijn we nog steeds verdrietig. Vanzelfsprekend. Maar bij dat verdriet is nog een ander gevoel gekomen. Wij zijn in de steek gelaten door de Nederlandse Staat. In een rechtsstaat horen de autoriteiten er alles aan te doen om de daders van een aanslag te vervolgen en te berechten. Maar dit is in dit geval niet gebeurd. We willen na al die jaren gerechtigheid en ook willen we weten waarom de Staat hierin heeft verzuimd.”
Het herdenkingsmonument bestaat uit twee stalen platen en is geplaatst op een brug bij de Verrijn Stuartlaan. Op de plaquette staan de treffende woorden te lezen: De muziek stopte. De aanslag bleef onopgelost. De roep om recht waarheid blijft.
De brug bij de de Verrijn Stuartlaan heet vanaf zaterdag de Brug der Herinnering.
Tekst: Frans Limbertie