Samen tegen dakloosheid: gemeente Rijswijk doet mee met ETHOS-telling

Het aantal mensen dat dak- of thuisloos is neemt steeds verder toe. Maar om hoeveel mensen het precies gaat, weten we niet. Tijdens de ETHOS-telling wordt dak- en thuisloosheid in onze regio in kaart gebracht. Ook Rijswijk telde mee.
Een onzichtbaar probleem
Dakloosheid is meer dan geen dak boven je hoofd. Het gaat ook om mensen die tijdelijk bij vrienden of familie verblijven, gebruik maken van opvangvoorzieningen of in onzekere woonsituaties verkeren. Deze vormen van verborgen dakloosheid blijven vaak buiten beeld.
De ETHOS-telling maakt zichtbaar wat anders onzichtbaar blijft. Door deze mensen in beeld te brengen, kunnen we hen beter helpen. En dat is belangrijk, want iedereen verdient een plek om thuis te zijn.
Iedereen telt mee
In Rijswijk doen veel maatschappelijke organisaties actief mee met de ETHOS-telling. Zij staan dagelijks in contact met mensen in kwetsbare woonsituaties. Hun betrokkenheid en kennis van de praktijk zijn onmisbaar. Dankzij hun inzet krijgen we een veel vollediger beeld van dak- en thuisloosheid in onze regio. De gemeente is iedereen die heeft helpt met de telling dankbaar.
De start van de twee weken durende telling vond plaats op dinsdag 8 april. Wethouders Larissa Bentvelzen en Gijs van Malsen brachten die dag een bezoek aan twee van de locaties die mee tellen tijdens de ETHOS-telling: Welzijn Rijswijk en Stichting Fonteynenburg.
Tijdens de bezoeken hebben deze organisaties toegelicht hoe de telling in z’n werk gaat. Ook werd uitgelegd hoe zij dagelijks te maken hebben met dak- en thuisloosheid en wat zij zien in hun werk. Bij Welzijn Rijswijk spraken de wethouders met de onafhankelijke cliëntondersteuners, die bewoners kunnen
helpen met advies rondom dreigende dakloosheid. Bij Fonteynenburg werd verteld hoe beschermd wonen locaties omgaan met dakloosheid en ook hoe ze voorkomen dat mensen die bij hen (moeten) uitstromen, dakloos worden. Deze praktijkverhalen gaven inzicht in de problematiek van dak- en thuisloosheid in Rijswijk.


“De inzet van onze maatschappelijke partners is van essentieel belang voor een succesvolle ETHOS-telling. Ik ben diep onder de indruk van hoe onze partners zich hebben ingezet.” – Gijs van Malsen, Wethouder Volkshuisvesting.
Een samenwerking binnen de regio
Rijswijk is niet de enige gemeente uit onze regio die dit jaar mee doet aan de ETHOS-telling. Ook de gemeenten Wassenaar, Leidschendam-Voorburg, Zoetermeer en Den Haag doen mee. Samen trekken we op in de aanpak van dakloosheid.
“Wat mij echt raakt, is hoe we als regio de schouders eronder zetten. De ETHOS-telling laat zien dat we samen meer zien en dus meer kunnen betekenen voor mensen die dak- of thuisloos zijn. Ik ben trots op die verbondenheid en op wat we samen voor elkaar krijgen.” – Larissa Bentvelzen, wethouder Sociaal Domein.
Het startpunt voor een effectieve aanpak
De Hogeschool Utrecht verzamelt en verwerkt de data van de ETHOS-telling. Op 8 oktober worden de resultaten bekend gemaakt. De resultaten helpen ons niet alleen om gerichte ondersteuning te bieden, maar vormen ook een basis voor beleid dat écht het verschil maakt.
Over de ETHOS-telling
De ETHOS-classificatie wordt in Europa gezien als de best onderbouwde manier om dakloosheid te meten. ETHOS staat voor ‘European Typology of Homelessness and Housing Exclusion’. De Hogeschool Utrecht en Kansfonds zijn in 2023 in Nederland gestart met deze telling.
Bron: Gemeente Rijswijk