Motie in Rijswijkse gemeenteraad na vermeende intimidatie door raadslid: “Gedrag onwaardig en ondemocratisch”

In de gemeenteraad van Rijswijk is dinsdagavond een motie ingediend door het GroenLinks Rijswijk en ChristenUnie Rijswijk waarin scherpe kritiek wordt geuit op het gedrag van Marc Weterings, fractievoorzitter van Rijswijks-Belang. Aanleiding is een e-mail en telefoongesprek van Weterings met Magis Real Estate, een samenwerkingspartner van de gemeente, waarin hij probeerde een geplande podcastopname georganiseerd door GroenLinks en de PvdA in hun pand tegen te houden – onder dreiging van politieke gevolgen.
Druk en dreiging richting Magis
De podcast, georganiseerd door de wetenschappelijke bureaus van GroenLinks en PvdA, vond op 14 mei plaats in een pand van de betrokken partnerorganisatie. Volgens GroenLinks en ChristenUnie zette Weterings de eigenaar van het pand onder druk om de bijeenkomst te verhinderen. In de betreffende e-mail, die door de ondernemer is gedeeld, zou Weterings hebben gesuggereerd dat andere partijen zijn standpunt steunen, zonder dat zij daarvan op de hoogte waren. “Bovendien sprak hij over bevoegdheden die hij als raadslid niet bezit, zoals het namens de gemeente uitsluiten van samenwerking.”
“Regelrechte intimidatie”
Fractievoorzitter Maarten van ’t Eind (GroenLinks):
“Wat hier is gebeurd, is regelrechte intimidatie. Politieke meningsverschillen horen thuis in het openbare debat, niet in dreigementen richting organisaties.”

Maaike Harmsen (ChristenUnie) voegde daaraan toe:
“Wij zijn het spuugzat. De heer Weterings gebruikt intimidatie als machtsmiddel en dat is ondemocratisch. Onze inwoners moeten weten dat raadsleden dit niet pikken.”
De motie werd dinsdagavond besproken in de raadsvergadering. Hoewel veel fracties het gedrag van Weterings afkeurden, liepen de meningen uiteen over de manier waarop dit moet worden aangepakt.
Jordy Loof (VVD):
“Het heeft mij geschokt. Zeker het feit dat Weterings beweert dat andere fracties zijn mening delen. Dat is feitelijk onjuist. Dit is intimidatie van een ondernemer. Ook zijn wij teleurgesteld dat Wij. Rijswijk en CDA geen duidelijk standpunt innemen tegen deze handelswijze.”
Alice Prenger (Beter voor Rijswijk) noemde het gedrag “te ver gegaan”:
“Iedereen moet vrij zijn om een zaal te huren – of dat nu in een kerk of horecagelegenheid is. Bovendien matigt Weterings zijn toon nu niet, en dat is kwalijk.”
Wemke van der Weij (D66) herinnerde eraan dat Weterings eerder is aangesproken op soortgelijk gedrag: “In een democratie gedraag je je volgens de wet. Daar hoort dit soort intimidatie niet bij.”
PvdA-fractievoorzitter Wil van Nunen sprak over “onacceptabel gedrag”:
“Raadsleden moeten het goede voorbeeld geven. De motie moet in dit geval een statement zijn voor onderlinge omgangsvormen en naar buiten toe.”
Wij. Rijswijk en CDA terughoudend
Danny van Dam (Wij. Rijswijk) gaf aan dat de mailwisseling “niet respectvol” was en “niet past bij de normen van zijn fractie.” Toch vond hij een motie niet het juiste instrument: “Dit hoort thuis in het fractievoorzittersoverleg. Zelf aanspreken, en dan pas publiek maken.”
Maarten van Enk (CDA) sloot zich daarbij aan: “Er moet wel een signaal komen, maar liever in beslotenheid. Strenge taal mag, maar het publieke debat is daar niet de plek voor.”
Weterings: “Wij matigen onze toon nooit”
Marc Weterings reageerde fel op de motie en de kritiek: “Er is sprake van een eenzijdige en onvolledige weergave. Ik heb het recht én de plicht om kritisch te zijn. Wij zullen onze toon nooit matigen voor andere partijen. Wen er maar aan.”
Volgens Weterings was de ondernemer niet op de hoogte dat zijn gebouw als locatie op de flyer zou verschijnen, wat voor hem aanleiding was in te grijpen. Hij zegt bovendien dat hij met een video zijn ongenoegen ook publiekelijk kenbaar heeft gemaakt. Daarnaast stelde hij dat het mogelijk is dat de gedeelde e-mail een schending van zijn privacy inhoudt, en dat hij dit juridisch onderzoekt.+

Burgemeester: “Respectvol omgaan met elkaar”
Burgemeester Huri Sahin, tevens voorzitter van de gemeenteraad, deed een oproep tot respect en samenwerking: “In het gemeentebestuur moeten we constructief samenwerken. Probeer niet op elkaars stoel te gaan zitten. Een motie is een signaal, maar gedragingen hadden ook via het afgesproken escalatiemodel besproken kunnen worden in het overleg van fractievoorzitters.”
De burgemeester besloot na een verharding van het debat om de vergadering te schorsen.
Na de schorsing werd er gestemd. De motie werd met 20 stemmen voor en 9 tegen tegen (Rijswijks-Belang, CDA Rijswijk en Wij.Rijswijk) aangenomen.
De burgemeester sloot toen de vergadering met de mededeling dat ze vertrouwt dat in de toekomst het debat op een constructie wijze gevoerd zal worden, zoals ook in de schorsing was besproken.