TNO lanceert mkb-kennisplatform
R&I, research en innovatie zorgen voor groei in banen en productiviteit van mkb-bedrijven. TNO wil daar nog meer aan bijdragen en investeert € 5 miljoen extra om de samenwerking met het mkb te versterken. Medio dit jaar lanceert TNO daarvoor een online kennisplatform.
TNO wil haar kennis en expertise toegankelijker maken voor het mkb. “TNO heeft enorm veel kennis, van quantum technologie tot elektrificatie van de chemie”, zegt Nienke Dijkstra, marktmanager mkb bij TNO. “Wij gaan ons de komende jaren maximaal in zetten om die kennis waar dat kan te delen met het mkb, zodat innovaties nog sneller en beter landen in de maatschappij. Wanneer je als ondernemer nu al kansen ziet voor een samenwerking, nodig ik je van harte uit om contact op te nemen.”
Laagdrempelig
Om de kennis toegankelijker te maken, tipt TNO bij een nieuw kabinet om daarvoor samenwerkingsvouchers te introduceren. Die kunnen het mkb helpen bij de samenwerking met kennisinstellingen. Een goed plan, vindt Jacco Vonhof, voorzitter mkb-Nederland. “Juist nu is het belangrijk om te investeren in het mkb. Om ondernemers te helpen de crisis dóór en uit te komen. Kennis en technologie toegankelijk en vindbaar maken helpt hen om weer te kunnen groeien. Mkb-vouchers zijn daarbij een makkelijk, laagdrempelig instrument. Het zou daarom goed zijn als het kabinet daarin ook investeert en zo een extra impuls geeft aan innovatie in mkb.”
Essentieel
Als we Nederland uit de crisis willen innoveren, door mkb-producten en -diensten te vernieuwen, is die kennistoegang essentieel. Dan kan het mkb vroeg aansluiten bij de ontwikkeling van nieuwe waardenketens om maatschappelijke transities te versnellen en tegelijkertijd de economie te versterken. Daarvoor moet ook het huidige instrumentarium worden vernieuwd. Nieuwe mkb-vouchers voor samenwerking met publieke kennisinstellingen lijken daarvoor een goede oplossing.
Interactief
Medio 2021 lanceert TNO een online platform met actueel en relevant TNO-aanbod uit alle expertisegebieden, speciaal voor het mkb. TNO wil daar laten zien welke onderwerpen en projecten beschikbaar zijn voor deelname door mkb’ers en hoe ondernemers daaraan mee kunnen doen. De ambitie van TNO is een interactief ondernemersplatform voor innovatie te realiseren waarin mkb-ondernemers en TNO elkaar nóg beter weten te vinden.
Twee voorbeelden
Twee voorbeelden van waar dat toe kan leiden. TNO heeft samen met een high-tech mkb-bedrijf een instrument ontwikkeld om vervuiling in de halfgeleiderindustrie te meten. Bij de fabricage van chips leidt vervuiling met het kleinste deeltje al tot een onbruikbaar product. Om dat te voorkomen, is het nodig om vervuilingen op nanoschaal te kunnen opsporen. Deze technologie is inmiddels doorontwikkeld tot een volwaardig product, dat nu dient als de standaard in deze industrie. Ook kan TNO mkb-maakbedrijven helpen concurrerend te blijven. Daarvoor is flexibele en efficiënte productie cruciaal. TNO kan helpen door de inzet van een effectieve mens-robot samenwerking. Nieuwe technologie zoals augmented reality ondersteunt medewerkers om snel en foutloos te werken. TNO heeft kennis, software tools en demonstrators op het gebied van aansturing van robots, medewerkers en AR op de productie werkplek. Deze kennisoverdracht heeft bij diverse mkb-bedrijven geleid tot slimme procesverbeteringen, meer werkplezier en welkome kostenbesparingen in het bedrijf.
Bron: TNO.
Meer ondernemersnieuws? Abonneer u gratis op de maandelijkse N@twerk, de digitale nieuwsbrief voor Delftse ondernemers – meld u aan!