Tappin-It Collective wint publieksprijs Delft Fringe Festival

Alle digitale stemmen zijn geteld en de winnaar is bekend: Tappin-It Collective wint met de voorstelling IRMA de publieksprijs van het Delft Fringe Festival 2021. Met het winnen van deze prijs zijn Doortje Peters en Robin Lie van Tappin-It Collective verzekerd van een speelplek op de volgende festivaleditie én zijn ze te zien als het campagnebeeld van 2022.

De online prijsuitreiking
Tijdens de online prijsuitreiking op de laatste festivaldag overhandigde Dion van Rijt, de vorige publiekswinnaar, de publieksprijs, in de vorm van een Gouden Konijn, aan Doortje van Tappin-it Collective.

“We zijn heel blij met deze prijs! Het online festival was echt een unieke ervaring, maar het was ook heel gek om te spelen zonder publiek. Het is daarom fijn om op deze manier terug te horen dat mensen het mooi vonden!”, vertelt Doortje in haar eerste reactie.

Ook Roel Beeftink – Funcken, directeur Delft Fringe Festival, is trots op de winnaars van 2021: “Tappin-It Collective heeft met hun theatrale tapdansvoorstelling een geheel nieuw veelbelovend genre in de podiumkunsten ontwikkeld. Het publiek heeft dit terecht beloond door op hen te stemmen.”

IRMA van Tappin-It Collective
Doortje en Robin haalden de inspiratie voor hun voorstelling IRMA uit de corona persconferenties waarin gebarentolk Irma Sluis te zien is. Dit bracht hen op het idee om gebarentaal om te zetten naar tapdans. Op basis hiervan creëerden ze een complete muzikale dansperformance over de veranderende vormen van communicatie en taal in onze moderne (pandemische) wereld.

Duo Sola wint Delft Chamber Music Festival Award
Naast de publieksprijs wordt op de laatste festivaldag ook de Delft Chamber Music Award uitgereikt aan jong muzikaal talent. Dit jaar gaat deze juryprijs naar Duo Sola, bestaande uit Myrthe van de Weetering (zang & viool), Héctor Hervás Veredas (cello), Thijs de Klijn (gitaar) en Yga Wagenaar (dans).

Volgens jurylid en artistiek leider Nino Gvetadze voelden de muziekarrangementen alsof ze voor je neus werden gecreëerd. “We hebben erg veel lof voor de storytelling, het gevoel voor kleur en timing van de voorstelling”. Myrthe nam de prijs digitaal in ontvangst: “Ik vind het echt te gek dat we deze prijs hebben gewonnen. Het is een grote eer.”

Online festivaleditie brengt kansen
Delft Fringe Festival beleefde dit jaar een online editie. Dit bracht mooie kansen met zich mee, ook in de vorm van nieuwe samenwerkingen. Zo stond er voor het eerst een avond van Studium Generale op het programma en schreven jonge schrijvers onder begeleiding van Domein voor Kunstkritiek essays over de voorstellingen van de jonge makers. Daarnaast ontwikkelde Delft Fringe Festival samen met de TU Delft een onderwijsprogramma waar het nieuw festivalpaviljoen in de vorm van een 7-meter-hoog origami konijn uit voortkwam.

Fringe 4 Kids slaat vleugels uit
Ook de programmalijn Fringe 4 Kids, voor kinderen t/m 12 jaar, sloeg dit jaar haar vleugels uit. De familievoorstellingen waren deze editie niet alleen onderdeel van het vaste festivalprogramma, maar vonden ook hun weg naar de scholen toe. Meerdere Delftse scholen (PO & VO) bekeken dit jaar een voorstelling in de klas, al dan niet gekoppeld aan een online workshop door de makers zelf. Op deze manier komen nog meer kinderen al op jonge leeftijd in aanraking met de podiumkunsten.

Delft Fringe Night XL
Festivaleditie 2021 zit er weliswaar op, maar Delft Fringe Festival heeft nog genoeg plannen! Ter ere van het tienjarige bestaan van het festival vindt er op zaterdag 18 september een Delft Fringe Night XL plaats. De publieksfavorieten Dion van Rijt, Sanne Vleugels en De Gestampte Meisjes staan die avond op het podium van Theater de Veste.

Deze artikelen heeft u misschien gemist