Zonnekijkdag op Sterrenwacht Rijswijk: het hoog(s)tepunt van Strandwalfestival


Van 6 tot 12 september was er weer het Strandwalfestival in Rijswijk. Bij dit festival laten allerlei organisaties zich van hun beste kant zien en natuurlijk hoort daar ook de Sterrenwacht bij. De sterrenwacht organiseerde op zondag 12 september een zonnekijkdag.

Vanaf 12:00 werden bezoekers welkom geheten op de Sterrenwacht. Binnen was volop gelegenheid om meer te leren over onze Zon: Hoe werkt de zon? Hoe lang gaat de Zon nog mee? Hoe warm is het er? Wat is een zonnevlam? Wat is een zonnevlek?

De belangrijkste bezoeker van de dag was natuurlijk de Zon zelf! Rond het middaguur brak de zon door en konden de aanwezigen zélf naar de zon te kijken. Verschillende instrumenten waren hiervoor klaargezet. Zo was het mogelijk om naar ‘protuberansen’ (een soort gasuitbarstingen) en zonnevlekken te kijken. Ook stond een ‘spectograaf’ opgesteld, waarmee we kunnen onderzoeken uit welk materiaal de zon bestaat.

Aan het einde van de middag keken we vanaf het dak van de Sterrenwacht terug op een zeer geslaagde kijkdag met veel enthousiaste bezoekers en vooral veel zon!

Deze artikelen heeft u misschien gemist