Demissionair college Rijswijk komt met vier alternatieven toekomst AZC locatie

Het demissionaire college van burgemeester en wethouders heeft in een brief aan de gemeenteraad vier scenario’s in beeld gebracht over de toekomst van het asielzoekerscentrum (AZC) op de Lange Kleiweg. Deze vier alternatieve scenario’s zijn door het college op papier gezet, na overleg met woningcorporaties Rijswijk Wonen en Vidomes. Ook met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is hierover gesproken, in alle situaties is de medewerking van het COA immers min of meer noodzakelijk.

In de brief aan de raad gaat wethouder Van de Laar (foto) uit van de volgende uitgewerkte alternatieven voor de opvang en tijdelijke huisvesting van de verschillende doelgroepen in het AZC. Die alternatieven zijn: opvang in Rijswijk, inzet flex-locatie met mix aan doelgroepen, het direct realiseren van een centrum voor flexibel wonen en tenslotte het verlengen van het contract met het COA tot ingebruikname terrein door Rijswaterstaat.

De oude gemeenteraad van Rijswijk heeft in oktober 2021 ingestemd met het verlengen van de bestuursovereenkomst met het COA tot uiterlijk 31 mei 2011. De huidige raad heeft het college niet de opdracht gegeven van dit besluit af te wijken. Komende dinsdag, 10 mei, in de eerste raadsvergadering na het mei reces, wordt door de raad veder overlegd over de toekomst van de locatie aan de Lange Kleiweg.

Deze artikelen heeft u misschien gemist