Gemotiveerde deelnemers bij Week van Lezen en schrijven

Rijswijk laat zien dat het er wil zijn voor de mensen die moeite hebben met lezen en/of schrijven. Het kunnen lezen en schrijven is belangrijk, want zo kun je meedoen in de samenleving. Er wordt wel benadrukt dat laaggeletterdheid geen analfabetisme is.

Wethouder Larissa Bentvelzen en uw redacteur mochten ook weer voor even in de schoolbanken en zagen  een gemotiveerde groep aanwezige migranten en vluchtelingen, maar ook vanuit de organisatie een enorme gedrevenheid om mensen die de taal zo graag willen leren, te helpen. Er werden vragen vanuit de groep gesteld, zoals de vraag waarom het Noord-Brabant is en niet Brabant.  Ik wist het ook even niet moet ik eerlijk zeggen!  De leerkracht (vrijwilliger) die alles op een duidelijke en rustige manier wist uit te leggen, zei dat er ook een provincie Brabant in België is, dus vandaar het ‘Noord’ ervoor in het Brabantse Nederland.

De wethouder werd naarmate de les vorderde almaar enthousiaster en had het liefst wat willen vertellen over de ‘Vrede van Rijswijk’, een belangrijk stukje geschiedenis. Zij benadrukte hoe belangrijk het is om de Nederlandse taal te kunnen spreken en schrijven. Daarom zijn de leesclub en het taalcafé zo belangrijk. Het sleutelwoord is natuurlijk ‘meedoen’. Door samen te werken met maatschappelijke organisaties in de stad willen ze de laaggeletterdheid in Rijswijk tegengaan.

De week van het lezen en schrijven is nog tot en met vrijdag 16 september. De organisatie ligt in handen van Stichting Lezen en Schrijven, Bibliotheek aan de Vliet en Welzijn Rijswijk. Tijdens deze week zijn er extra activiteiten. Kijk voor een overzicht op www.rijswijk.nl onder ‘nieuws’ .

Door René Marquard

Op het Strandwalfestival kun je meedoen met allerlei workshops en activiteiten van Bibliotheek aan de Vliet, Welzijn Rijswijk en Doe Weer Mee. Speel een potje vloerscrabble, doe mee met taalspelletjes of kom meer te weten over Peutervoorlezen en de VoorleesExpress. Kijk voor meer informatie op de website van Bibliotheek aan de Vliet

Woordenspel
Op de cultuurmarkt van het Strandwalfestival kun je op zaterdag 10 september een woordenspel spelen. Koppel vaktaal aan een begrijpelijk woord en maak kans op twee toegangskaarten voor de Sir Winston gastentent op Strandwal Live. Met optredens van onder andere Og3ne, Kenny B en Shirma Rouse! Om 13.00 uur kun je het spel samen met wethouder Werner Van Damme spelen.

Foto’s: Marion Sluijs

Deze artikelen heeft u misschien gemist