De nieuwe raadsleden: Winfried Smith (GroenLinks Rijswijk)

InRijswijk is benieuwd hoe het de nieuwe raadsleden vergaat in de Rijswijkse politiek. Wij vroegen de nieuwkomers naar hun ervaringen.

 In deze aflevering komt Winfried Smith van GroenLinks Rijswijk aan het woord

Hoe bevalt het raadswerk in de Rijswijkse gemeenteraad?
Winfried: “Het maakt me nog nieuwsgieriger dan dat ik al was. Je met zaken lokale “bemoeien” wordt veel leuker als je deze ook van binnenuit leert kennen. En dan in je achterhoofd houdend dat je er wellicht ook nog invloed op kan hebben!”

Hoe is het proces gegaan van een nieuwkomer naar een volwaardig raadslid?
“Ik heb absoluut niet het idee dat ik “voor de leeuwen word gegooid” en om een andere beeldspraak te gebruiken ben ik ook nog niet in de “politieke slangenkuil” terecht gekomen. Dit heeft alles te maken met de manier waarop je door fractiegenoten, collega raadsleden, en griffie via webinars, inwerkprogramma’s en presentaties wordt bijgepraat.”

Wat wilde je als eerste veranderen in Rijswijk?
“Eerst maar eens kijken “hoe het werkt” in Rijswijk, om daarna met mijn portefeuilles in mijn achterzak keuzes te maken die gebaseerd zijn op mijn interesses, werkervaring en referentiekader. Ik richt mij in hoofdzaak op jeugdhulp, onderwijs en “gelijke kansen. Daar valt nog veel winst te behalen.”

Wat is je het meest opgevallen de eerste maanden?
“De hoeveelheid verschillende onderwerpen die in een gemeente spelen. Gelukkig zitten wij met z’n vijven in de GroenLinks fractie. Daardoor kunnen we de portefeuilles mooi verdelen. Natuurlijk zijn niet alle portefeuilles even zwaar maar op hun manier allemaal belangrijk voor de Rijswijkse inwoners.”

Welke problematiek is het meeste nijpend?
“Mijn Groen en Links hart waarschuwt mij voor het steeds maar groter groeien van de stad, waardoor groen (lees gezondheid, lees welzijn, lees overleven) steeds meer onder druk komt te staan. Daarnaast heeft, ook in Rijswijk, niet iedereen gelijke kansen. Interpreteer dit maar in de breedste zin van het woord!”

Hoe zijn de onderlinge verhoudingen met de andere partijen?
“Van binnenuit ga ik je dat niet vertellen. Ik zou zeggen; kijk vooral naar de uitzendingen van de vergaderingen en lees de media. Maar het is niet altijd “What you see is what you get”. knipoog.”

Is er sprake van een ‘echt’ college – en oppositiesteekspel?
“Ik merk dat de coalitiepartijen elkaar op thema’s met respect behandelen en dat de oppositie (meestal) op inhoud de vragen stelt. Er wordt niet op de man gespeeld en dat is in eerdere periodes wel eens anders geweest.”

Dinsdag 20 september is de eerste raadsvergadering. Waar kijk je vooral naar uit?
“Naar woensdag  21… nee hoor, dan wordt er een besluit genomen over het plan hoe om te gaan met het terrein van het AZC.  De raad beslist over toekomsten van mensen. Elk besluit zal iemand pijn doen. Dat zijn giga dilemma’s!”

Wellicht wil je verder nog wat kwijt?
“#Rijswijk #22-26 #Zinin!”

Deze artikelen heeft u misschien gemist