Energiecoach aan huis moet Rijswijkers bewust maken van energieverbruik

De gemeente Rijswijk wil energiecoaches inzetten die langs de huizen gaan om bewoners bewust te maken van hun verbuik van energie en hoe ze daar op kunnen besparen. Dit is één van de middelen die de gemeente toe wil passen in het kader van de Aanpak bestrijding energiearmoede. Deze Aanpak zet in op energiebesparende maatregelen waarmee op korte duur een structurele verlaging van de energielasten is te realiseren. Naast het inzetten van de energiecoaches zijn andere concrete acties het signaleren van energiearmoede, zodat gerichter, sneller en beter advies en ondersteuning kan worden geboden. Hierbij moet worden gedacht aan een inloopspreekuur voor energietoeslag en energieverbruik.

Huurwoning
Uit ervaring weet de gemeente dat de doelgroepen waar de nood het hoogste is, moeilijk zijn te bereiken. Zo zijn er nog steeds cadeaubonnen voor kleine energiebesparende maatregelen voor huurwoningen beschikbaar. Uit cijfers blijkt dat huishoudens waar sprake is van energiearmoede voor het overgrote deel wonen in een huurwoning. En juist de huishoudens die kampen met energiearmoede vinden het moeilijk om gebruik te maken van regeling en ondersteuning bij investeringen die leiden tot lagere kosten. Met het geven van extra communicatie wil Rijswijk de barrières van deze doelgroep doorbreken.

Rijswijk heeft van het Rijk voor deze aanpak van energiearmoede door inzet van energiebesparende maatregelen een uitkering ontvangen. Met het vaststellen van deze aanpak komt het college van burgemeester en wethouders tegemoet aan de motie “Proactieve hoopvolle aanpak energiearmoede” van PvdA, GroenLinks, Wij Rijswijk, en D66.

Deze artikelen heeft u misschien gemist