Herdenking bij oorlogsmonument het Haantje

Vrijdag 7 oktober om 18.30 uur herdenkt de gemeente Rijswijk bij het oorlogsmonument aan het Haantje de slachtoffers van de fusillade op de spoorwegovergang in 1944. Iedereen is uitgenodigd om bij deze herdenking aanwezig te zijn.

Programma
Waarnemend burgemeester Bas Verkerk zal een toespraak houden en een krans bij het monument leggen. Leerlingen van basisschool KC BuitenRijck hebben het monument geadopteerd en zullen een bijdrage aan de herdenking leveren. De muziek wordt verzorgd door Muziekvereniging Forum Hadriani. Een trompettist blaast het Taptoe signaal waarna wij 1 minuut stilte in acht nemen, gevolgd door het Wilhelmus. Vervolgens kunnen belangstellenden kransen of bloemen neerleggen en is er gelegenheid om langs het monument te lopen.

Oorsprong Monument
De fusillade was een vergelding voor een sabotageactie op de spoorbaan door het verzet. De 10 slachtoffers waren Haagse verzetsmensen die een week voor de fatale datum waren gearresteerd. Zij hadden niets te maken met de sabotage. Enkele omwonenden moesten verplicht toekijken. Dit had een enorme impact op de bevolking van Rijswijk. Daarom herdenken we deze gebeurtenis op deze plek.

Datum, tijd en locatie
Vrijdag 7 oktober om 18:30 uur bij het oorlogsmonument aan het Haantje (ter hoogte van nr. 20)

Foto: Erik van der Veer

Deze artikelen heeft u misschien gemist