Frits Broks van Vuurwerkhal.nl: “We mogen weer, maar hoe lang nog?”

Twee jaar lang heeft Frits Broks van de Rijswijkse Vuurwerkhal geen vuurwerk mogen verkopen. Corona gooide roet in het eten, maar op 31 december mogen Nederlanders weer het nieuwe jaar in gaan knallen. De vraag is alleen of het het laatste jaar zal zijn.

“Ik heb nu twee jaar geen vuurwerk verkocht”, vertelt Frits Broks. “In januari gaat de Tweede Kamer stemmen en dan hou ik mijn hart vast. Alle tekenen wijzen erop dat er een landelijk verbod komt. Bijna alle burgemeesters en de politie zijn voor een verbod.” Broks ziet de bui al hangen en hoopt dat de politici hun ‘gezond verstand’ gebruiken. “Wanneer ze een landelijke verbod instellen, dan krijgen ze meer illegaal vuurwerk en dus meer ellende. Nu heb je veel legaal en een beetje illegaal vuurwerk. Een verbod is niet te handhaven. Dat zegt de politie ook.”

Jarenlang verkocht Broks, naast zijn baan als garagehouder, vuurwerk aan allen die het wilden. “Dit zou zomaar mijn laatste jaar kunnen zijn. Indien er een verbod komt, verwacht ik dat er in de decembermaand 2023 en tijdens de jaarwisseling grote ellende zal zijn. Omdat het toch illegaal is, heeft men er het hele jaar last van. Een algeheel verbod werkt juist averechts. Als je nu al hoort wat er op scholen wordt verhandeld, dan is dat gewoon gevaarlijk. De jeugd wil knallen. Geef een klein beetje toe. Laat ze zich houden aan de afsteektijden en dan handhaven. Dierenliefhebbers zeggen ook: als het alleen op oudejaarsavond is, kun je je daarop instellen. Anders beginnen ze in oktober al met knallen.”

Broks is al enige tijd bezig met reclame. “Een jaar of tien bestickeren we al auto’s met reclame voor het vuurwerk. Dat doen we nu ook, maar ik adverteer nu ook met sandwichborden en ook op de radio zijn we te horen. In de voorverkoop hebben we hele leuke acties. Bijvoorbeeld een vroege-vogel-actie. Dan krijgen de mensen die voor 9.00 uur op 29, 30 en 31 december hun bestelling afhalen, een gratis 100-schots sierpotje. We kunnen deze pakketten van te voren inpakken. Dat scheelt weer werk in de loop van de dag. We willen de mensen die bereid zijn om vroeg op te halen, belonen.”

Bestellen
“Het makkelijkste is om op de website (https://www.vuurwerkhal.nl) te bestellen. Sommigen komen er toch niet helemaal uit en dan kunnen ze altijd hier komen. Dan zien ze de artikelen ook op ware grootte. Op bijna alle artikelen die gezamenlijk worden gekocht, zit een actie om extra vuurwerk uit te zoeken. Dan kunnen ze zelf voor een bepaald bedrag het vuurwerk uitzoeken.”

Wilt u vooraf toch even kijken naar het vuurwerk voordat u het koopt? “Dan kan dat”, zegt Frits Broks.”Op 12 december hebben we een demo bij de Grote Dobbeplas bij het stadhuis in Zoetermeer. Op 17 (Rijswijk) en 18 december (Zoetermeer) krijgen kinderen les hoe ze klein vuurwerk moeten afsteken. We geven dan wat rondleidingen ook in onze vestigingen, zodat men kan zien hoe het is ingepakt. Speciaal voor de jeugd, maar ouders vinden het ook leuk.”

Kijk op de website https://www.vuurwerkhal.nl voor de openingstijden.

Deze artikelen heeft u misschien gemist