Danny van Dam (WIJ Rijswijk): “Het wordt nog spannend of subsidie lokale partijen er daadwerkelijk komt”

Het ziet er naar uit dat ook lokale partijen binnenkort geld van het Rijk krijgen. Als later dit jaar het wetsvoorstel van het kabinet voor subsidie van 8,15 miljoen Euro aan de lokale politiek wordt aangenomen, valt er voor de lokalo’s eindelijk iets te vieren. Ook blijdschap bij Danny van Dam, fractievoorzitter van WIJ Rijswijk, met vier fractieleden vertegenwoordigd in de Rijswijkse gemeenteraad, maar toch vooral ook onzekerheid of die subsidie er ook werkelijk komt.

Koffiekarren
Van Dam: “Natuurlijk zijn wij blij als er een subsidie voor lokale partijen komt. We werken hard voor Rijswijk en het is apart dat we tot op heden niet gelijk behandeld worden als de ‘landelijke’ partijen. Het is goed om te zien dat daar waarschijnlijk verandering in gaat komen”.

Van Dam wijst op de vele activiteiten en evenementen die zijn partij jaarlijks organiseert in de gemeenten. “We organiseren de Oud is Goud Awards, maken, drukken en bezorgen een stadskrant, doen een Valentijn actie en organiseren meerdere keren ledenavonden en koffiekarren in verschillende wijken in Rijswijk. We doen al deze acties omdat we erin geloven dat we door in de wijken aanwezig te zijn, weten wat er speelt in de stad. Deze acties kosten echter wel geld. We zoeken als partij creatieve manieren om met minder geld toch mooie acties neer te zetten en dit lukt elk jaar weer door de inzet van onze leden! Een subsidie zou ons enorm helpen om nog meer mooie acties van de grond te krijgen”, aldus Van Dam.


“We organiseren de Goud is Oud Awards”

Oneerlijk speelveld
Van Dam heeft geen inzicht in de financiële afdelingen van landelijke partijen. “Wel weet ik dat deze partijen steun hebben van hun landelijke bureaus en soms regionale medewerkers in de vorm van kennis, communicatie en middelen. Deze partijen krijgen hulp door middel van grafische vormgeving, communicatie en aangeboden trainingen. Dit zorgt ervoor dat de landelijke partijen in gemeenten meer middelen tot hun beschikking hebben dan dat een lokale partij op dit moment ooit zou krijgen. Dit verschil in middelen tussen landelijke partijen en lokale partijen maakt het een oneerlijk speelveld. Dit is vreemd aangezien lokale partijen niet minder belangrijk zijn dan de landelijke partijen op gemeentelijk niveau in het openbaar bestuur. In Rijswijk zie we bijvoorbeeld dat elke gemeenteraadsverkiezing sinds 1994 wordt gewonnen door een lokale partij. Ook landelijk is dit het geval. Sinds 2010 krijgen lokale partijen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen meer stemmen dan de landelijke partijen. Sinds 2014 wint in meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten een lokale partij. Het is daarom onterecht dat lokale partijen nooit financiële steun hebben gehad, terwijl ze wel een grote rol spelen in het besturen van het land”, aldus Van Dam.

Spannend
De fractievoorzitter van WIJ Rijswijk is er overigens nog niet gerust op dat deze subsidie voor de lokale partijen er ook daadwerkelijk komt. “De subsidie is het resultaat van een motie die op 5 april 2022 werd aangenomen in de Tweede Kamer. Het is echter nog niet zeker dat de subsidie er komt. De subsidie is onderdeel gemaakt van de Wet Politieke Partijen (WPP). Deze is nog in ontwikkeling en wordt nog voorbereid. De verwachting is dat deze wet dit jaar naar de Tweede Kamer gaat, waarna hij nog naar de Eerste Kamer moet. Het is nog spannend of de subsidie er daadwerkelijk gaat komen”, aldus Van Dam.

Deze artikelen heeft u misschien gemist