Rijswijks raadslid gearresteerd

Bij een demonstratie van Extinction Rebellion is het Rijswijkse raadslid Sam Schwencke gearresteerd. Zij is raadslid van de Rijswijkse coalitiepartij GroenLinks. Zij werd samen met een aantal andere leden van de milieubeweging aangehouden nadat ze zich aan elkaar hadden vastgeketend op het asfalt van de Mauritskade nabij het partijbureau van de VVD. Acht demonstranten zijn gearresteerd.

Door middel van een slijptol wist de politie de demonstranten die zich hadden vastgeketend aan pijpen en tonnen van de weg te krijgen die zij enige tijd hadden geblokkeerd. De leden van de milieubeweging protesteerden tegen het investeren in “fossiele projecten”.

De demonstratie begon rond het middaguur bij het Ministerie van Financiën aan het Korte Voorhout. Daarna begaf de groep zich naar de Mauritskade waar de weg werd geblokkeerd. De demonstratie was vooraf niet aangekondigd.

Sam Schwencke is lid van Extinction Rebellion en is bij de gemeente Den Haag in dienst als klimaatadviseur.

Maarten van ’t Eind, fractievoorzitter van GroenLinks Rijswijk: “Dit betreft een actie van Sam op individuele titel. Zij maakt gebruik van haar demonstratierecht. Er zullen vanuit onze fractie geen sancties volgen. Dat is aan het OM of de politie. Het is ook nog niet geheel duidelijk of Sam nog vastzit of vastgezeten heeft. Sam zet zich dagelijks als gemeenteraadslid in voor Rijswijk. Deze actie is op persoonlijke titel.”

Coalitiegenoot van GroenLinks in B&W van Rijswijk is de VVD. Fractievoorzitter Coen Sleddering: “De VVD keurt de opstelling van de GL fractie af. Men gaat voorbij aan het feit dat het raadslid deel heeft genomen aan een niet toegestane demonstratie op de openbare weg. Een drukke verkeersader in Den Haag. Gevaarlijk en hinderlijk voor overige verkeersdeelnemers. Raadsleden hebben ook een voorbeeldfunctie voor de bewoners in de stad. Dat zo iemand vanavond gewoon meedoet aan de discussie in de Gemeenteraad is voor mij onbestaanbaar. Ik heb de GL fractievoorzitter gevraagd of hij er voor wil zorgen dat het betreffende raadslid vanavond niet aanwezig is.”

Op de vraag of de coalitie nu in gevaar is, zegt Sleddering: “Nee, het besturen van de stad is een grote verantwoordelijkheid en de VVD neemt die verantwoordelijk zeer serieus, wat van het raadslid van de coalitie partner GL helaas niet gezegd kan worden.”

Deze artikelen heeft u misschien gemist