Hoe is het eigenlijk met Wim Mecksenaar?

Heb jij ook wel eens zoiets van: hoe zou het met die man of vrouw zijn? Het zijn de mensen die wat betekend hebben voor Rijswijk en daarbuiten, maar ook nog wel een bijdrage leveren zonder het te weten.

Wij zoeken ze op in de rubriek: ‘Hoe is het eigenlijk met……….’ Weet je ook iemand waarvan je graag zou willen weten hoe het met diegene eigenlijk gaat, laat het dan de redactie weten op redactie@inrijswijk.com of op Facebook. Ditmaal Wim Mecksenaar, jarenlang actief in de Rijswijkse media.

Hoe is het met jou Wim?
“Ik zit in een rolstoel zoals de meesten wel zullen weten maar voel me prima! Het spreekt voor zich dat alles waar je mee bezig bent wat langer duurt, maar ik ga zeker niet zielig ergens in een hoekje zitten! Ik heb ook altijd in mij gehad om vooral door te zetten en net dat beetje meer te geven dan die ander, en dat heeft ook wel met mijn jeugd te maken. Ik bemerk nu ook dat ik alles veel meer kan relativeren.”

Echte Rijswijker?
“Zo voel ik mij wel, want ik woon nu al zo’n 37 jaar in die stad, maar ben in Den Haag geboren. Ik heb jarenlang aan de van Dijcklaan gewoond, maar nu woonachtig achter de Bonifatiuskerk, bij
het Vredenburchplantsoen en dat was in begin wel even wennen, maar nu zou ik er niet meer weg willen. Ik geniet hier intens van de rust, de bomen en de vogels.”

Jij bent toch ooit begonnen bij Omroep Rijswijk?
“Dat klopt en ik weet nog de tijd dat voordat ik met pensioen ging ik via de toenmalige vacaturebank voor vrijwilligers een oproep zag staan van Omroep Rijswijk en dat leek me wel wat. Ik ben toen begonnen om de administratie op orde te brengen, maar dat was het toch niet helemaal.
Tijdens een Open Dag van de omroep benaderde Ineke van Vliet mij met de vraag of ik niet wat voor de kabelkrant wilde gaan doen, want ze vond dat ik mooie foto’s kon maken.”

Wim begint enthousiast te praten over het radioprogramma ‘Bekende Rijswijkers’ wat van 2010 tot 2014 werd uitgezonden bij o.a. café restaurant ‘De Halve Maan’.
“Ach jeetje ja zegt hij en noemt de namen van Patty Brard, Dick Jense, Koos Spee, Odette Simons, Monique van der Ven en Wim Zweekhorst, nog bekender als Bill Baker. Ik heb ook nog foto’s gemaakt van optreden van Ben Cramer en Andy Tielman. Ik vond Andy zijn muziek zo goed! De herinnering die ik aan hem heb is dat hij geïnteresseerd stond te kijken naar zijn eigen affiche en zonder dat hij het wist heb ik daar een mooie foto van kunnen maken.”

Met de omroep naar het Abe Lenstra Stadion
“Wat ik ook nooit meer zal vergeten is dat ik als fotograaf meeging met Omroep Rijswijk naar de bekerwedstrijd bij Heerenveen (eredivisie) tegen het Rijswijkse (toenmalige) Haaglandia. Niet lachen, maar ik stond achter het doel van Heerenveen en heb weinig foto’s kunnen maken want zo vaak kwam de Rijswijkse ploeg niet in de buurt van het doel van de Friese ploeg. Ik vond het ook een mooi gezicht om Harry Ballemaker sr (Sir Winston Leisure Center) zo te zien genieten.”

Nog even over filmen en fotograferen…..
“Het werkt bij mij zo, dat wat ik in mijn hoofd heb ook gefotografeerd moet worden en wil het dan net anders over laten komen dan de andere standaard foto’s! Ik moest eens een foto maken bij Wielervereniging De Spartaan! De wielrenners kwamen met hoge snelheid de hoek om en ik wilde op de achtergrond ook een trein die met hoge snelheid langs zou komen.
Het duurde een half uur maar ik had een mooi toepasselijk plaatje. Ik moet ineens denken aan mijn vader die ook fotograaf was, dus de appel valt niet ver van de boom.“

En wat te denken van de Rijswijkse Scootmobielclub en fotoclub?
“De fotoclub was ook een leuke tijd, kan ik je zeggen! Het was wel een club van zo’n twintig vrouwen, en ik was de enige man! We waren met de groep op Kijkduin en daar kwam ik bij toeval
mijn twee zussen tegen en mijn ene zus zei lachend: ‘Wat heb je veel vriendinnen, Wim. Ik voelde me net een sjeik. Goed dat je over de Rijswijkse scootmobielclub begint, want ook die is
het vermelden waard. Die bestond uit 35 leden en ik maakte de foto’s en verzorgde de interviews! Geweldig die lange stoet door Rijswijk, Westland en ga zo maar door en ik stond onderweg
het verkeer te regelen.”

Wat zou je eigenlijk nog gefotografeerd of gefilmd willen hebben?
“Mijn wens is al in vervulling gegaan”, en dan begint Wim zijn verhaal over 12 november 2012 waarin toen nog Prinses Maxima, de Rijswijkse basisschool Prins Maurits bezocht in kader
van ‘week van het geld’. “Ik mocht namens de omroep toen foto’s maken en ik hoorde twee personen zeggen dat de Prinses niet bij de hoofdingang maar bij de zijingang van de school zou arriveren. Het mooie is dat de gehele Nederlandse pers bij de hoofdingang stond en ik bij de zijingang.”

Een korte foto-impressie van Maxima in Rijswijk: https://www.youtube.com/watch?v=iVw8NUN8zlQ

Redactie: René Marquard

Deze artikelen heeft u misschien gemist