Door Catharina’s bril  

In mijn allereerste column van 8 maart (die over de netwerklunch op Internationale Vrouwendag ging), had ik u al verteld, dat wij op 12 mei 2022 in de duurzame wijk Sion in Rijswijk Buiten zijn komen wonen en dat het één van mijn hobby’s is om wandelend onze nieuwe woonomgeving te verkennen. Zo wandel ik ook regelmatig naar het Wilhelminapark en besloot ik om vanmiddag een kijkje te nemen bij de Open Dag in de Natuurtuin. Het was helaas wel wat koud en somber weer, maar dat betekende niet, dat de vrijwilligers minder enthousiast waren! Ze vertelden met veel plezier over de laatste ontwikkelingen in de Natuurtuin aan de bezoekers (van jong tot oud). Het programma zag er als volgt uit:  
 
Om 13.30 uur gaf CompostBakker Jan een presentatie over het maken van compost. Hij liet ook verschillende manieren van compost maken zien, die je eenvoudig thuis kunt doen. Voor kinderen had CompostBakker Jan allerlei wilde dieren meegenomen: monsters met duizend poten, dieren die ademen met hun buik en natuurlijk ook de wilde tijger(worm). De dieren mochten worden gevoerd met meegenomen groente- of fruitresten. 

Vanaf 14.30 uur waren er regelmatig rondleidingen door de natuurtuin mogelijk: 

  • Een IVN natuurgids leidde de bezoekers rond en vertelde over de planten en bloemen in het voorjaar.  
  • Daarnaast was er een rondleiding over hoe de tuin wordt onderhouden.  

De rondleidingen gingen ook langs de bijenstal, met de speciale demonstratiekast, waarin te zien was, hoe de bijen op een natuurlijke manier honingraten maken. De bouwbijen zijn in staat, zonder enig gereedschap, de kleine cellen te bouwen, met een ongelooflijke perfectie en met een bijzonder materiaal, namelijk de bijenwas. Imker Hung Nguyen vertelde over de alarmerende bijensterfte dit voorjaar. Het aantal volken dat de winter niet heeft overleefd is extreem hoog. Sommige imkers verloren meer dan de helft van hun volken. Op de bijenstand Natuurtuin heeft juist het sterkste bijenvolk in de demonstratiekast het loodje gelegd, terwijl de overige 4 volken, die in het najaar van 2022 minder sterk waren, toch de winter goed zijn doorgekomen. Dat plaatste hem voor een groot raadsel. De varroa mijten blijven ongetwijfeld de belangrijkste oorzaak maar er zijn ook beslist andere factoren. Hij dacht daarbij aan een vreemd lang en warm najaar 2022, waardoor de bijen steeds actief bleven vliegen en de afgelopen grillige winter met snel wisselende koude en warme dagen. Een goede winterzit werd hierdoor steeds verstoord met als gevolg, dat de bijen verzwakt in het voorjaar komen. 


 
Omdat het voorjaar is, konden de kinderen zaadbommen maken. Die zaadbommen konden ter plekke worden uitgegooid of mochten mee naar huis genomen worden. 

Er konden ook natuurlijke en zelfgemaakte producten worden gekocht, zoals kaarsen van bijenwas, zuivere honing en mede (honingwijn). De opbrengst komt ten goede van het imkerproject in Pleiku en de stichtingen Lien Doi (Solidariteit in het Vietnamees) en Child Surgery Vietnam. Tenslotte werd er nog muziek gemaakt en konden kinderen (w.o. mijn kleinzoon, die in juli 2 jaar wordt) meedoen met een instrument, die imker Hung Nguyen in de loop der tijd had verzameld.  

Zie voor meer informatie: www.natuurtuinrijswijk.nl 
U kunt de Natuurtuin vinden op Hazepad 5, 2287 DE Rijswijk 


Catharina Abels

Deze artikelen heeft u misschien gemist