Hoe is het eigenlijk met Karin den Os?

Karin en Marijke voor de leerlingen van hun balletstudio

Heb jij ook wel eens zoiets van: hoe zou het met die man of vrouw zijn? Het zijn de mensen die wat betekend hebben voor Rijswijk en daarbuiten, maar ook nog wel een bijdrage leveren zonder het te weten.

Wij zoeken ze op in de rubriek: ‘Hoe is het eigenlijk met……….’ Weet je ook iemand waarvan je graag zou willen weten hoe het met diegene eigenlijk gaat, laat het dan de redactie weten op redactie@inrijswijk.com of op Facebook. Ditmaal wordt Karen den Os, al 50 jaar actief in Rijswijk met haar balletstudio, ondervraagd.

Karin, je bent ruim 50 jaar geleden gestart met een balletstudio in Rijswijk. Hoe is dat zo gekomen? Karin: “Dansen is mijn leven. Ik heb na mijn dansopleiding eerst in een gezelschap gedanst, maar een eigen balletschool was mijn grote droom. In Rijswijk werd deze droom werkelijkheid. Ik begon in een pand aan Laan Hofrust waar ik een bestaande balletstudio overnam. Dansplezier, maar ook een goede techniek stond centraal. Al snel groeide het aantal leerlingen en in 1982 verhuisden we naar onze huidige studio aan de Bilderdijklaan. De balletstudio werd een begrip in Rijswijk en omgeving.”

Laten we niet vergeten dat jijzelf ook op jonge leeftijd bent begonnen als balletdanseres, maar daar uiteindelijk niet mee bent doorgegaan. Waarom niet eigenlijk?
“De opleiding tot danseres en dansdocente heb ik gevolgd bij Riet van Os in Den Haag. Zij begeleidde mij om professioneel danseres te worden. Ik heb op mijn 19e gedanst bij de Zuid-Nederlandse Opera in Maastricht. Hoewel ik het dansen op het toneel fantastisch vond lag mijn hart toch meer bij het lesgeven en overbrengen van de passie van het klassieke ballet als dansdocent. Ik heb een staatsexamen voor pedagoog met succes afgerond bij Scapino Academie in Amsterdam. Later werd dat de Nationale Balletacademie. Destijds was er nog geen specifieke opleiding voor dansdocenten. Ik heb toen veel lessen particulier gevolgd zoals anatomie, dansgeschiedenis, muziek, pedagogiek en didactiek.”

Is er veel veranderd in die 50 jaar dat jij les hebt gegeven?
“Natuurlijk is 5 decennia een tijdperk waarin de wereld niet stil staat, ook niet in ballet/dansscholen. We moeten meebewegen met de tijd. Dat houdt in dat ons lesaanbod in de loop der jaren steeds breder is geworden en tijdens verplichte lockdowns in verband met Corona schakelden we noodgedwongen over naar het geven van online lessen. Ballet is niet meer onze enige expertise. We geven ook diverse sportieve lessen voor volwassenen waar geen danservaring voor vereist is zoals ‘gezond bewegen’, ‘dansmix’ en ‘dance workout’. En dansstijlen zoals streetdance en modern voor de jeugd zijn ook al jaren een vast onderdeel in het lesrooster. Iedereen die in Rijswijk wil bewegen is van harte welkom voor GRATIS proeflessen https://balletstudio.nl.”


Karin den Os als ballerina

Is het voor jou onder woorden te brengen wat ballet (en het les geven) voor jou betekent?
“Zodra ik in de studio ben, de muziek uit de boxen komt en ik mijn lichaam voorbereid op een les, komt er een soort van serene rust over mij. Ik kan het niet goed omschrijven, maar dan ben ik in balans. Mijn stijl van lesgeven kenmerkt zich door een rustige opbouw in de les en een focus op blessurepreventie. Elke les is anders vanwege leeftijdsverschil, niveau en talent. Ik heb verschillende leerdoelen passend bij elke lesgroep. Het geeft mij veel voldoening als ik mijn leerlingen zie groeien en stralen van zelfvertrouwen.”

Je hebt een stapje teruggedaan en het stokje overgedragen aan je dochter Marijke (de Roo-red.) Hoe doet ze het en praten jullie samen veel over ballet?
“Ik word dit jaar 75 en ben heel erg trots op mijn dochter. Samenwerken als moeder en dochter in een familiebedrijf is uniek en bijzonder. De overgang van onderneming naar de volgende generatie is reeds in 2019 geformaliseerd dus dat ligt al weer een paar jaar achter ons. Marijke maakt onze dansschool toekomstbestendig en zorgt voor een goede balans tussen diverse dans- en sportieve lessen voor zowel jeugd als volwassenen. Dit doet ze samen met een enthousiast team van gediplomeerde docenten. De wijze waarop ze ons bedrijf zorgvuldig transformeert zonder creativiteit en oog voor detail te verliezen vind ik een knappe prestatie. Ze is integer en daadkrachtig met een vriendelijke persoonlijkheid. Dit alles gecombineerd met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. In welk opzicht ben je nog betrokken bij de balletschool? Ik geef nog steeds met veel plezier klassiek ballet 5 dagen per week. Wel de lusten en niet meer de lasten op mijn leeftijd is absoluut een voorrecht.”

Jij zal ook wel eens terugkijken en wat zijn dan voor jou dierbare herinneringen?
“Dat zijn er in meer dan 50 jaar in het dansvak echt heel veel. Ik heb eigenlijk van elke fase enorm genoten. Van het volgen van lessen op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar ik diverse collega’s in het werkveld heb ontmoet en die mij nog steeds inspireren tot onze eigen voorstellingen door de jaren heen, daar krijg ik energie van. Van je passie je werk kunnen maken is een groot geschenk!”

Wat wil je nog kwijt?
“Save the date! Op 7 en 8 oktober dit jaar hebben we een voorstelling gepland. Dan mogen we de danstechnische vaardigheden van onze leerlingen tonen aan het publiek. Een podium is de meest magische plek op aarde. Het stelt ons in staat om via dans een verhaal te vertellen.”

René Marquard

Deze artikelen heeft u misschien gemist