Gemeente Rijswijk ziet niets in barbecueverbod Wilhelminapark

Verzameld BBQ vuil uit het Wilhelminapark Foto: Rijswijks-Belang

Er komt geen barbecueverbod in het Wilhelminapark. Fractievoorzitter Marc Weterings van Rijswijks Belang (RB) vroeg hier in eerste instantie om tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag maar de rest van de raad en het college zag niets in het verzoek van Weterings.

Volgens de fractievoorzitter van RB is bij warm weer het park te vergelijken met een vuilnisbelt. “Genoeg is genoeg”, aldus Weterings die zich al jaren ergert aan de rotzooi die na een barbecue in het park wordt achtergelaten. Hij had uitgerekend dat de schoonmaakkosten 1.000 euro per dag bedragen, omdat er 14 medewerkers en een containerwagen aan te pas moeten komen om het grasveld weer schoon te krijgen.

Twee andere lokale politieke partijen, Wij Rijswijk en Beter voor Rijswijk, lieten bij monde van hun woordvoerders weten geen voorstanders te zijn van een verbod. “Maar dan moeten er wel genoeg afvalbakken zijn die ook op tijd geledigd worden”, sprak Anthony Zoghbi namens Wij. Hij pleitte ook voor het strenger handhaven. Erik van der Veer van de PvdA kwam nog met het idee om gastheren en gastvrouwen in te schakelen. “Een motie is niet de oplossing” aldus Van der Veer.

Verantwoordelijk wethouder Mark Wit en burgemeester Huri Sahin lieten weten dat er inmiddels extra gehandhaafd wordt, ook door handhavers in burgers. Sahin: “Een verbod is een te zwaar middel”. De burgemeester liet weten er wel wat voor te voelen positief gedrag te belonen. Ze wees daarbij op de situatie in Schiedam waar sinds begin dit jaar kinderen die iets goeds hebben gedaan worden ‘bekeurd’, zoals het afval in de prullenbak gooien. Wit liet weten dat er inmiddels extra afvalbakken zijn geplaatst.

Aan het eind van het debat liet Weterings namens zijn fractie weten af te zien van het indienen van een motie voor een verbod. Voorlopig neemt hij genoegen met de toezegging van extra handhaving.

Deze artikelen heeft u misschien gemist