Herdenking bij monument aan ’t Haantje

Op zaterdag 7 oktober werden bij het oorlogsmonument aan het Haantje de slachtoffers herdacht die op die datum in 1944 werden gefusilleerd op de spoorwegovergang.

De tien slachtoffers werden doodgeschoten als wraak voor een sabotageactie op de spoorbaan door het verzet. Dit waren Haagse verzetsmensen die een week daarvoor waren gearresteerd. Zij hadden niets te maken met de sabotage. Enkele omwonenden moesten verplicht toekijken. Dit had een enorme impact op de bevolking van Rijswijk. Daarom herdenken we deze gebeurtenis op deze plek.

Burgemeester Huri Sahin hield een toespraak en heeft samen met wethouder Werner van Damme een krans bij het monument gelegd. Net als Bien Clay die het verhaal van haar oom Frans Britzel, een van de tien gefusilleerde mannen, vertelde. En net als Mascha en Véda, twee van onze kinderrechtenambassadeurs. Zij vertelden over hoe bijzonder het was dat deze mannen in het verzet gingen. Ook lazen ze de namen van de slachtoffers voor.

De muziek werd traditiegetrouw verzorgd door Muziekvereniging Forum Hadriani. Een trompettist blies om ongeveer 18.50 uur het Taptoe signaal waarna de aanwezigen 1 minuut stil zijn, gevolgd door het Wilhelmus en een kranslegging.

Deze artikelen heeft u misschien gemist