Burgemeester roept jongeren op om te stemmen

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezing plofte deze week bij 291 Rijswijkse jongeren post van burgemeester Huri Sahin op de mat. In een persoonlijke brief feliciteert de burgemeester de jongeren met het behalen van een belangrijke mijlpaal: het verkrijgen van stemrecht. Op 22 november mogen zij voor het eerst naar de stembus.

Laagdrempelig
Met de brief ontvingen de jongeren ook een boekje, getiteld ‘Waarom je niet zomaar moet stemmen waar je ouders op stemmen’ van Titia Hoogendoorn en Nienke Schuitemaker. In dit boekje vertellen de schrijvers op een laagdrempelige manier hoe de politiek werkt, waarom je moet stemmen, op wie je moet stemmen en hoe je slim kunt stemmen.

Net als bij de vorige verkiezingen in maart (Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen) zet de burgemeester zich ook nu in om ‘eerste keer stemmers’ te enthousiasmeren om naar de stembus te gaan. In maart deed ze dat via een filmpje en een bezoek aan MBO-studenten van Yuverta, samen met commissaris van de Koning Jaap Smit.

Sahin
“Dit keer heb ik voor een meer persoonlijke aanpak gekozen, in de hoop dat ik ze daarmee nog meer inspireer en motiveer om te stemmen”, licht burgemeester Sahin toe. “Opkomstcijfers laten helaas zien dat niet alle jongvolwassenen gebruikmaken van hun nieuwverworven recht. Tegelijkertijd weten we dat als je op je 18e wel gaat stemmen, de kans groter is dat je dat de rest van je leven blijft doen. Dat is ontzettend belangrijk voor onze democratie.”

Naast de brief en het boekje aan de kiesgerechtigde jongeren geeft Sahin op 17 november gastlessen over democratie en de Tweede Kamerverkiezing aan Havo- en VWO-leerlingen van het Rijswijks Lyceum. Ze wordt daarbij ondersteund door ProDemos (bekend van de Stemwijzer). Na afloop van de gastelessen verzorgt de burgemeester tot slot de aftrap van een speciaal debat voor de leerlingen, in aanwezigheid van diverse politieke jongerenpartijen.

Deze artikelen heeft u misschien gemist