D66 wil in gesprek met COA; raad wil geen structurele opvang

“Het asielbeleid van onze Rijksoverheid is ontoereikend; men loopt vaak achter de feiten aan en is bezig met branden blussen in plaats van het gebrek aan capaciteit structureel aan te pakken door bijvoorbeeld het invoeren van de Spreidingswet.”  Dat zei Constantijn Dolmans van D66 Rijswijk tijdens de raadsvergadering van dinsdag in de nieuwe raadszaal van het Huis van de Stad.

“Het ministerie van J&V en het COA zijn de afgelopen jaren soms ook geen betrouwbare partners voor gemeenten gebleken”, vervolgde Dolmans. “Wij gaan dat in Rijswijk allemaal vanavond niet oplossen.”

Tijdelijk
“Wat nu voorligt is de vraag voor tijdelijke opvang van zo’n vijftig minderjarige asielzoekers. De situatie en de voorwaarden zijn niet ideaal en nog niet goed ingevuld. We kunnen daar heel moeilijk over doen omdat het allemaal niet perfect is. En daarom het voorstel om in gesprek te gaan met het COA over voorwaarden voor opvang afwijzen. Dan wijzen we alleen naar ‘anderen’ die het allemaal fout doen.” De opvang van de vijftig 50 minderjarige asielzoekers werd door de gemeenteraad afgewezen.

COA
“D66 Rijswijk wil wel in gesprek met het COA. Om zorg te dragen voor de volksgezondheid, de huisvesting en opvoeding voor deze jongere vluchtelingen, naar beste eer en geweten.  Dat zal inderdaad niet perfect zijn. Maar dat is beter dan niks doen en mensen buiten laten slapen. Nog beter is het om te kiezen voor structurele opvang in Rijswijk.” Een motie om zorg te dragen voor structurele opvang haalde het niet in de gemeenteraad.

Deze artikelen heeft u misschien gemist