Geen zwemmen in Wilhelminaplas deze zomer

(Afb. Google Maps)

Zwemmen in de Wilhelminaplas in Rijswijk zit er de komende zomer niet in. Het Hoogheemraadschap Delfland gaat de plas tijdelijk droogleggen om de strijd aan te binden met blauwalg.

Eerdere drooglegging

In 2016 heeft het Hoogheemraadschap de Wilhelminaplas ook drooggelegd en deze methode bleek voor een tijdje te werken. Voor die tijd was zwemmen in deze plas onmogelijk. Dat komt omdat vissen de bodem omwoelen. Daardoor wordt het water troebel en komen er voedingsstoffen vrij die de aangroei van blauwalg bevorderen. Door het water weg te halen krijgt de bodem kans in te klinken en weer stevig te worden.

Warme zomers

Blauwalg is een voortdurend terugkerend probleem dat extra wordt versterkt door de warme zomers en de grote drukte in de plassen.

Ook afgelopen zomer was dit het geval. Na een koud voorjaar en een lange periode van hoge temperaturen moest het Hoogheemraadschap van medio juli tot het einde van het zwemseizoen waarschuwingen en negatieve zwemadviezen uitgegeven voor tien locaties in de regio Den Haag.

Deze artikelen heeft u misschien gemist