Stemmen voor Europapa            Minks wekelijkse column

Bij een bezoek aan Duitsland valt me op dat de meeste steden nog steeds de littekens van de tweede wereldoorlog dragen.

Niet dat je nog veel ruïnes ziet, maar in de centra staan vaak strakke jaren 50/60 panden met soms een historisch gebouw.

Die centra zijn allemaal plat gegooid, wat ‘ze’ natuurlijk wel hadden verdiend.

Als ik begin dit jaar in München een duikje ga nemen in het Mueller’sches volksbad kijk ik mijn ogen uit. Een en al Jugendstil, het gebouw, de aankleding en zelfs de badhokjes zagen er nog net zo uit als toentertijd.

Een prachtige ervaring, of je zo de ‘fin de siècle’ binnenstapt.

Schijnbaar en gelukkig was deze Germaanse parel de geallieerden ontgaan.   

Wanneer ik me in de stille ‘Jugendstil’ gezamenlijke kleedkamer afdroog, komt er een man binnen die er ook genoeg van heeft, het zwemmen welteverstaan. Tijdens het aankleden raken we in gesprek over de bombardementen op München, waarover ik eerder, in het NS-Documentatiecentrum München, een film had gezien. Net zoiets als wat je nu in Gaza en Oekraïne ziet, onleefbaar.

“Ach ja” zegt hij “wat wij over Europa hebben uitgestort hebben we in één keer teruggekregen. Ik ben in de jaren na de oorlog geboren, maar kan me de enorme puinhopen nog wel herinneren. Het heeft even geduurd voordat het allemaal opgeruimd was. Maar die massale manier, neen dat had niet gehoeven.

Ik dacht aan de films waar veel Duitsers met gestrekte arm “Sieg Heil” stond te schreeuwen, als Adolf H weer één van zijn dwingende speeches over hen heen had gespuugd. Ergens hebben ze het over zichzelf afgeroepen.

Zouden wij dat ook hebben gedaan als we in hun ‘legerkistjes’ hadden gestaan?

Ik bedoel dat adoreren en blind volgen van een man die zegt de uitweg uit de ellende te hebben gevonden. En waren het wel alle Duitsers, denk ik dan.

Kijk, achteraf kijk je een koe in zijn kont en weten we het allemaal zo goed.

Maar toen, ze geloofden en volgden hem blindelings, tot het plots te laat was.

Hij weg, families uit elkaar. Europa in puin en een grove 55 miljoen doden.

En het gebeurt gewoon nog, de mensen een rad voor de ogen draaien.

De regels van de democratie naar je hand zetten. Schakel de ‘foute’ pers uit, zet pionnen in de rechterlijke macht, elimineer je vijanden, zuig het land uit. Neen, ik ben blij met de NAVO en de EU. Veiligheid en stabiliteit, Voor zo lang het duurt dan, we zien wel. Maar ga ff stemmen voor Europapa op 6 juni.

Tekst: Mink Out.                       Bundel verkrijgbaar op: www.conckshop.nl

1914 Abschied. August Macke

Deze artikelen heeft u misschien gemist