Demonstreren     –           Minks wekelijkse column

Kijk, het lijkt me wel zinnig om als jong studentikoos type te demonstreren voor het loskoppelen van Israëlische banden. Wat heb je te verliezen? Je bent pril, het kost niks en je wilt  de wereld veranderen, zoals jongeren dat al eeuwenlang  proberen.

Je slaat zo’n Palestijnse sjaal om je hoofd en gaat de barricaden op. In het gejoel kom je die genderfluïde studiegenoot tegen, die zich niet uitlaat over ‘hun’ biologische hoedanigheid, maar wel voelt als de partner van je dromen. Hoe moet je dat in hemelsnaam thuis uitleggen  dat je met een ‘hen’ gaat?

Nou ja, zo ver is het nog niet, eerst maar eens flink demonstreren. Laatst hoorde ik een vrouw op de radio wiens vader ten tijde van de Koude Oorlog een hoge functie in het leger had. Zij was toen student en noemde hem, koelbloedig, een moordenaar. Ja, postpuberstreken, het  hoort er bij.

Ze demonstreerde tegen de kernraketten (deed toen iedereen trouwens) en was enorm anti oorlog, ze had ook een Ban de bomteken op haar tas.

Nu, 25 jaar later, vertelde ze dat dat Ban de bomteken op haar tas wel zo’n beetje het enige was wat ze daadwerkelijk deed aan de Anti oorlogprotesten.

Toen leek het heel wat, maar achteraf bekende ze dat het een, door zichzelf, zwaar opgeklopte jeugdbezigheid was.    

Terug naar onze studenti-Koos en zijn Amsterdamse protesten. Ze hoeven niets te verzinnen, alles is voorbereid door mensen die veel ervaring met dit soort dingen blijken te hebben. Het zijn waarschijnlijk geen studenten, niemand kent ze, maar ze nemen overduidelijk de leiding.

Ze weten met wie je moet praten en met wie niet, en ze delen de lakens uit.

Wellicht hebben ze hetzelfde doel als de studenten, het stoppen van de vreselijke dingen die in de Gazastrook plaatsvinden, das ook goed toch.

Op een gegeven ogenblik slaat de sfeer om. De niet-studenten gaan respectloos met de soms wel eeuwenoude spullen van de universiteit om. Met verfspuitbussen worden muren en ramen behendig met leuzen bespoten.

Het heeft er meer van weg dat ze, gedreven door hun eigen frustratie, uit zijn op rellen en slopen, dan het vergaren van begrip en/of sympathie.

Zouden ze zijn aangezet om onze samenleving te destabiliseren. Nee toch?   

De ME en zelfs de Vredeseenheid grijpen met harde hand en traangas in. ​ Zelfs genderfluïtje is afgevloeid. Als die er niet bij is, is demonstreren toch al stukken minder. Koos laat zijn tranen stromen De gein er af, hij stopt.

Tekst: Mink Out.               Bundel verkrijgbaar op: www.conckshop.nl

1906 Demonstration on October 17 1905. Ilya Repin

Deze artikelen heeft u misschien gemist