Rijswijk heeft hoogste percentage zonnepanelen van Nederland

De gemeente Rijswijk had eind vorig jaar 6265 woningen met zonnepanelen. Dit komt neer op 73,8 procent van alle eengezinswoningen in de gemeente, volgens nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit percentage is het hoogst van Nederland.

Afkoeling

Een jaar eerder hadden 5383 huizen in Rijswijk zonnepanelen. De groei is dus zo’n zestien procent. Opvallend is dat het grootste deel van deze stijging al halverwege 2023 was bereikt. Net als in de rest van Nederland koelde de zonnepanelenmarkt in Rijswijk in de laatste maanden van het jaar aanzienlijk af. Dit kwam door onzekerheid over regelingen voor het terugleveren van elektriciteit aan het net. Door het hoofdlijnenakkoord, waarin de salderingsregeling per 1 januari 2027 volledig wordt afgeschaft in plaats van geleidelijk afgebouwd, heeft de sector een extra klap gekregen.

Het aantal zonnepanelen neemt in Rijswijk nog steeds wel toe maar minder hard dan gemiddeld in de rest van Nederland.

Deze artikelen heeft u misschien gemist