Iedereen winnaar

Vorige week waren de verkiezingen voor het Europees Parlement. Rond die verkiezingen kijk ik altijd weer met verbazing naar een aantal opvallende zaken. Zo stemmen wij in Nederland op donderdag in plaats van de gebruikelijke woensdag.

De uitslag in Nederland mag pas bekend worden op zondagavond 23.00uur als de stembureaus in alle EU landen zijn gesloten. Dit om te voorkomen dat de uitslag in bijvoorbeeld Nederland de uitslag in Italië beïnvloedt.. Ziet u dat voor u dat een kiezer in Toscane in het hokje staat en dan eerst even kijkt hoe Nederland heeft gestemd en dan zijn keus maakt. En Nederland moet het dus op de uitslagenavond op donderdag doen met een exitpoll. Waarom geen uitslagenavond op zondagavond en sluiten de stembureaus- ook in de zuidelijke landen-op zondag om 21.00uur? En niet zoals in Italië pas om 23.00uur.

Feest vieren op basis van een exitpoll is zo wie zo een rare zaak.  Iedereen is winnaar. De uitslag is nog onzeker, maar partijen gaan het hardst schreeuwen om het behaalde succes. Het feestvieren bij GL/PvdA was op zichzelf al vreemd. Men ging uit hun dak, omdat ze de grootste waren geworden en niet de PVV. Dat GL/PvdA vergeleken met de vorige verkiezingen 1 zetel had verloren werd maar even vergeten. Gaan we straks ook juichen voor het NL elftal als zij een wedstrijd hebben verloren, maar wel leuk hebben gespeeld?

Ook opvallend bij de EU verkiezingen is altijd het gedoe na de verkiezingen over waar de Nederlandse gekozen parlementariërs zich bij gaan aansluiten in zogenaamde families. Soms is dat helder. De CDA kiezers gaan naar de Christen Democraten, dat kun je wel een familie noemen met gezinspartijen. De VVD kiezers gaan naar de liberalen, maar om dat nu een gezellige familie te noemen gaat wel wat ver. Het is meer een samengesteld gezin met vreemde kostgangers. De Franse moeder van deze familie wil dat de gekozen VVD leden van de familietafel worden verwijderd omdat men in Nederland met de PVV gaat regeren. Waar gaat dit over? Omdat de liberalen in Frankrijk flink hebben verloren zullen we van deze moeder weinig meer horen… En dan GL/PvdA. Deze leden splitsen zich op over twee families: de PvdA naar de socialisten en GL naar de Groenen. Dat zou er zelfs toe kunnen leiden dat de Groenen – na de grote Nederlaag in Europa-  niet worden opgenomen in de Coalitie. De Nederlandse gekozen leden  van GL/PvdA  moeten zich dus niet alleen verdelen over 2 families, maar ook over coalitie en oppositie. Gezellig!

En hoe zat het in Rijswijk? Positief is de stijging van het opkomstpercentage vergeleken met de vorige keer van 42,9 naar 43,7%. Dat is een compliment waard. Ook opvallend is de grote winst voor de PVV van 4,9 naar 20,6%. Gaan we op weg naar PVV Rijswijk bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen? In Rijswijk werd GL/PvdA de grootste partijcombinatie. Het resultaat voor D66 was positief, maar voor de VVD negatief met een verlies van 3,9%. Niet opvallend, want die neerwaartse beweging was al ingezet bij de Tweede kamer verkiezingen. De afstraffing door de kiezer van het Kabinet Rutte4  en het verlies van de premierbonus zet zich door.

Voorlopig nog een hoop te doen voor de formaties in Nederland en Europa. En op het voetbalveld in Duitsland en de Olympische Spelen in Frankrijk. Ook daar vast veel winnaars!

Deze artikelen heeft u misschien gemist