Perry Telle: “Het gevoel bij veel Rijswijkers zal zijn: anders, maar toch vertrouwd”
Vrijdag en zaterdag staat weer het jaarlijkse feestje van Rijswijk op de rol: het Strandwalfestival. In vergelijking met vorig jaar is er het een en ander veranderd. Het festival is kleinschaliger geworden en heeft nu een lokaal karakter. Ook het bestuur van het festival kende een wisseling van de wacht. Wij spraken met de nieuwe bestuursvoorzitter, Perry Telle.
Waarom is er dit jaar de nadruk komen te liggen op het lokale karakter?
Perry: “We hebben gemerkt in de afgelopen edities, en dat begon al in 2019 en ook na corona, dat zeker de zaterdagen het veld dicht moest omdat er anders teveel mensen erop zouden komen. Dat gaf wat rumoer bij de wachtrijen. We merkten ook dat er mensen uit heel Nederland kwamen. Het was een gratis festival en er deden bekende artiesten mee. Iedereen ging naar hun idool toe. Daar is het festival uiteindelijk niet voor bedoeld. Het moet vooral voor de Rijswijker zijn. En dan is er natuurlijk ook het financiële aspect. Alle gemeenten moeten bezuinigen, dus ook wij hebben een aardige duit in het zakje moeten doen. Bekende artiesten zijn een groot deel van het budget.”
Is dat het enige waarop bezuinigd moest worden?
“Nee, we hebben rond de 80.000 euro bezuinigd deze editie. Daar zit rond de 35.000 euro bezuiniging op wat de artiesten betreft. Dus dan blijft er nog 45.000 andere bezuinigingen over. Alles iets kleiner, dat scheelt een dag in het opbouwen. Grote artiesten hebben grote muziekinstallaties en krijgen ook een groot podium. We hebben nu een kleiner podium en kleinere geluidsinstallatie. Het zal iets minder druk worden, dus we kunnen met iets minder schoonmaak af.”
Wat is de andere in het oog lopende verandering?
“Het is allemaal wat compacter geworden. Op de zaterdag was het meestal heel druk op de Strandwalmarkt en was het wat rustiger op het festivalterrein bij de Naald. Men kan nu van de markt zo naar de Naald lopen. En natuurlijk is ook het Huis van de Stad erbij gekomen als locatie. Het zal daarom ook lekker druk worden op alle locaties zodat ook iedereen kan genieten van alles wat het festival biedt.”
Bij de artiesten is het lokale heel erg goed terug te zien.
“We hebben veel artiesten uit Rijswijk, maar ook artiesten uit bijvoorbeeld Voorburg. Maar ook gewoon goede artiesten natuurlijk. Ik speelde zaterdag weer met mijn voetbalcluppie. Ik vroeg mijn teamgenoten of ze ook kwamen. Zij voelen het Strandwalfestival als één grote reünie, dus die komen zeker. Wanneer het gezellig is en er is goede muziek vindt iedereen het prima. Op de vrijdag een Hollands getint avond en op de zaterdag van alles wat, wat iedereen van ons gewend is. ”
Nu we het toch over reünies hebben, er is ook dit jaar weer ruimte om een reünie te organiseren.
“Daar zijn we vorig jaar mee begonnen. Dat was toen met RVV Rijswijk een groot succes. Dit jaar hebben we er twee. Met RVC/Rijswijk, de opvolger van RVC en RVV Rijswijk, en het ROS, wat nu het Vredenburch College en het Rijswijks Lyceum is. Bij het ROS hebben we nu zo’n 65 aanmeldingen en bij RVC Rijswijk zullen ook aardig wat mensen op af komen. Toch is het moeilijk om iedereen te bereiken. De social media helpen daar wel mee, maar veel Rijswijkers zijn inmiddels uitgevlogen naar elders.”
Wat zijn andere nieuwe ontwikkelingen?
“We proberen zoveel mogelijk de Rijswijker erbij te betrekken. We hebben deze editie geen sponsor voor de lampionnenoptocht, maar er doen zoveel Rijswijkers en Rijswijkse kinderen aan mee, dat we besloten hebben dat dit onderdeel toch door gaat. Het versieren van de lampionnen gebeurt nu in een aparte ruimte in het Huis van de Stad. Van daaruit begint ook de optocht met nog een aanvulling van een photobooth die door de gemeente beschikbaar is gesteld. We hebben nu voor de ouderen ook Strandwalkoffie waarbij op drie momenten genoten kan worden van een koor, gedichten van de kinderrechtenambassadeurs, koffie en gebak. Er zijn drie sessies, waarbij er nog maar een paar plaatsen beschikbaar zijn.”
Dan is er natuurlijk je eigen rol die veranderd is.
“Ik heb vier jaar lang bij de sponsorwerving van het Strandwalfestival gezeten en nu dit jaar door het vertrek van Koen Caminada als voorzitter van het bestuur. Vorig jaar zijn er behalve Koen ook Paul van den Heuvel en Mark de Haan gestopt. Vorig jaar hebben er al twee mensen meegelopen, Kenneth de Haan en Laureen de Meijer en die zijn nu ingestapt als bestuurslid. En Paul Schot is weer met veel enthousiasme begonnen met wat hij altijd goed heeft gedaan: de communicatie en de contacten met de pers. Hij doet dat samen met Eva Smeding.”
Het bestuur heeft de afgelopen jaren discussies gehad met de gemeente over tijdige waarborging voor de financiën.
“De gemeenteraad heeft gevraagd voor een meerjarenplan voor het Strandwalfestival. Maar de wethouder heeft gezegd dat hij daar niet aan kan voldoen omdat er in het jaar 2026 wellicht donkere tijden voor alle gemeenten aan zitten te komen. Maar hij heeft ook gezegd dat hij niet zomaar kan stoppen met de subsidie. We hebben daar een gulden middenweg in gevonden. De wethouder heeft aangegeven dat er in principe elk jaar een Strandwalfestival wordt georganiseerd. Dat heeft er nu ook toe geleid dat er inmiddels bij het college een subsidieaanvraag voor 2025 ligt. Daarbij gaan we uit van een zelfde budget als dit jaar. De editie van 2025 zal wel doorgaan. Als we dat horen, horen we ook gelijk wat er gebeurt met de editie van 2026. Of we dan met minder geld de organisatie moeten rondkrijgen. Wat er deze editie nu staat, is wel de ‘bodem’ van wat er mogelijk is. Als je nog meer gaat bezuinigen, dan krijg je een heel ander festival.”
Waar kijk je bij deze editie het meeste naar uit?
“Ik ben benieuwd naar het gehele plaatje. We zijn nu weer terug naar lokaal. We zijn benieuwd wie wel en niet komen. Er is voor iedereen, jong en oud, wat leuks op muziekgebied en ook wat ander vertier betreft. Het veld bij de Naald is heel anders ingedeeld dan anders. Er is veel meer te doen, zoals een Silent Disco, een pop up podium voor de vrijdag en de zaterdag. Het zal best wel anders worden dan voorgaande jaren. Dus benieuwd hoe men het gaat ervaren. Maar mijn verwachting is ook dat het voor iedereen toch ook vertrouwd zal aanvoelen. Waar we dit jaar weer erg blij mee zijn is dat bij de horeca voor het derde jaar op een rij dezelfde prijzen worden gehanteerd. Alleen het water is iets duurder geworden. Zeker met de verschillende prijsstijgingen bij festivals in gedachten, is dat een groot compliment naar de horeca toe.”
Voor het volledige programma kijk op www.strandwalfestival.nl