“De slachtoffers van bommenwerper Lil’Max moeten we blijven herdenken”

Donderdagochtend is aan de Mgr. Bekkerslaan het neerstorten van de Amerikaanse bommenwerper Liberator Lil’Max herdacht. Bij het neerstorten zijn op 26 september 1944, precies 80 jaar geleden, twee piloten om het leven gekomen.

Ceremoniemeester Hans van Rossum, voorzitter van de Historische Vereniging Rijswijk (HVR), heette iedereen namens de gemeente Rijswijk en de HVR welkom. Hij vertelde wat die dag was gebeurd met de Liberator Lil Max, zoals de Amerikaanse bommenwerper was vernoemd.

Monument
Na een bombardement op Duitsland vielen door een beschieting enkele motoren van het vliegtuig uit waarna sommige militairen zich met een parachute in veiligheid hadden gebracht. Er bleven enkele militairen achter omdat een motor nog functioneerde. Toen deze laatste motor het ook begaf, stortte de Liberator Lil’Max tussen twee boerderijen neer en sneuvelden twee militairen precies bij de plek waar al sinds geruime tijd een monument ter nagedachtenis stond.

Nu vijftien jaar geleden werd er geld opgehaald om het oorlogsmonument te vervaardigen en te plaatsen. De basisschool Shalom, nu Het Kristal, heeft toen het monument geadopteerd. Een jaar later waren er Amerikaanse militairen aanwezig van het onderdeel waar de gesneuvelde militairen deel van uit maakten.

Lil’Max
Locoburgemeester Werner van Damme vertelde donderdag aan de aanwezigen waarom deze herdenking belangrijk is. “We herdenken dit jaar dat we in Nederland en dus ook in Rijswijk 80 jaar van onze vrijheid genieten. Dit monument is op 26 september 2009 geplaatst. Ik vind het bijzonder dat deze herdenking dit jaar is georganiseerd. We leren daardoor allemaal meer over de bezettingsgeschiedenis in de Tweede Wereldoorlog in Rijswijk. Samen mogen we niet vergeten wat er is gebeurd. William G. Rayner en Thomas H. Gill, beiden 24 jaar, kwamen hierbij om het leven en gaven hun leven voor onze vrijheid. We staan er nu bij stil, stil om te herdenken. De verhalen van de crash van Líl’Max moeten we blijven vertellen, de slachtoffers moeten we blijven herdenken.”


Eerder had Hans van Rossem in de klas van groep 8 van Het Kristal al het verhaal verteld van Lil’Max. Donderdagochtend droegen 6 leerlingen van deze groep 8 van basisschool Het Kristal, voorheen Shalomschool, aan de Henri Dunantlaan enkele zelfgemaakte gedichten voor.

‘t Kristal
Verschillende kransen werden gelegd door de locoburgemeester samen met twee leerlingen van ’t Kristal. De bewonersvereniging en bewoners van de Bernardflat, die een speciale band hebben met het oorlogsdocument waren aanwezig en legden een krans. Alle leerlingen van Het Kristal legden, in aanwezigheid van sommige nabestaanden, ieder een bloem bij het monument.

Informatie over het oorlogsmonument: De laatste dag van de Amerikaanse bommenwerper Lil’ Max | Gemeente Rijswijk
Voor meer informatie over de herdenking van de 80-jarige vrijheid: 80 jaar vrijheid in Rijswijk | Gemeente Rijswijk

Deze artikelen heeft u misschien gemist