Bijeenkomst over woningbouw en betaalbaarheid in Rijswijk

Op donderdag 19 september 2024 was de Grote Kerk in Rijswijk de plek om in gesprek te gaan over het belang van huisvesting. Er was veel belangstelling om meer te weten te komen over de achtergrond van de problemen met betaalbare huizen en wat er aan gedaan kan worden. Narcis Frotan: ‘als gastvrouw en woningzoekende was het belangrijk om te horen waar de verschillende politieke partijen oplossingen zien, en waar obstakels’.

Suzanne van den Eyden – onderzoeker bij  de Van Mierlo Stichting (D66) – vertelde over de geschiedenis van het sociaal recht op huisvesting en deed een krachtige oproep over het belang van sociaalliberale actie voor beter passende huisvesting. ‘De woningbouwverenigingen  zijn ontstaan vanuit de samenleving. De invloed van particuliere initiatieven op de sociale woningbouw is steeds verder afgenomen. Huurders voelen zijn minder vertegenwoordigd. Het is cruciaal de regie over de woningbouw – wat, waar wordt gebouwd en voor wie, echt ligt bij de democratisch gekozen partijen,” aldus Van den Eyden.

Gijs van Malsen – wethouder in Rijswijk – liet weten “We moeten niet alleen praten over de woningnood, maar vooral ook handelen. Het is belangrijk om meer te proberen te bereiken, met de financiële middelen die we hebben,” benadrukte hij. Van Malsen noemde de oplevering van sociale huisvesting in Rijswijk, en het belang om voor de toekomst aan de realisatie van nieuwe locaties te werken.

Marnix Norder – ontwikkelaar en eigenaar van een bouwbedrijf: ‘Het is echt mogelijk om sociaal en gemengd te bouwen. Het vraagt om goede samenwerking met de gemeente. De gedetailleerdheid van regels zit daarbij wel echt in de weg, ook voor vleermuizen zijn er goede oplossingen bij het bouwen’. 

Elze Woudstra – fractievoorzitter D66 Rijswijk en gespreksleider: ‘De vragen uit de zaal – ook van mensen zonder een (t)huis – laten het belang zien van een actieve rol van gemeenten in het woningbouwproces, gemeenten kunnen sturen op het soort woningen, eisen stellen aan ruimte voor voorzieningen en de inrichting van de omgeving. Dat is belangrijk voor het zorgen voor leefbare buurten’.

‘Zonder huis kun je niet meedoen’, gaf Suzanne nadrukkelijk aan. Mensen stoppen dan eigenlijk met leven en gaan overleven. Misschien is het tijd voor een noodnummer om dakloosheid zo snel mogelijk voor te zijn en echt te voorkomen.’

Tijmen Lamers – GroenLinks/PvdA, Provincie Zuid-Holland zette hoog in op een betere regionale verdeling.  “een groot percentage van de inwoners in de regio heeft een inkomen dat niet hoger is dan sociale huur, dat maakt het tekort echt dringend. Genoeg sociale huurwoningen kan niet door één gemeente alleen worden opgelost. We moeten ervoor zorgen dat we als Zuid-Holland solidariteit tonen. Daar ga ik op inzetten”.

In het nagesprek met aanwezigen werden de harde eigen ervaringen gedeeld. Duidelijk werd dat iedereen – van ondernemer, jongere,  ouders met een kind tot lerares – vast kan komen te zitten in het leven door het kwijtraken van een (t)huis.

Alle aanwezigen voelden nog meer de noodzaak om bij te dragen aan oplossingen voor de woningnood en het zorgen voor een samenleving waar naar elkaar wordt omgekeken.

Bron: persbericht GroenLinks Rijswijk, PvdA Rijswijk, D66 Rijswijk

Deze artikelen heeft u misschien gemist