Rijswijks ‘blikkie’ terug en vooruit (deel 3): Janine Brandsen

De Rijswijkse Janine Brandsen is docent geschiedenis met hart en ziel in Delft en gepassioneerd schrijver van historische fictie. Van jongs af aan wist ze het al, ik word juf. Dat zij nu geschiedenis doceert, was geen uitgemaakte zaak. Naast een liefde voor historie, zijn lezen en schrijven ook grote passies van haar. Uiteindelijk koos zij voor de lerarenopleiding geschiedenis, maar wel met Nederlands als bijvak. Het bleek een juiste keus.

In 2019 werd zij genomineerd voor Geschiedenis-leraar van het jaar, een jaarlijkse prijs uitgereikt door het Rijksmuseum in samenwerking met de NTR en het Nationaal Archief. Haar debuutroman Val uit de tijd is in april 2021 uitgekomen.

Wat was het meest memorabele moment van het afgelopen jaar voor jou?
Janine: “Ik had het voorrecht dit jaar twee hele mooie reizen te maken. Samen met mijn volwassen zoon ging ik naar Tanzania op safari. We konden ons vooraf geen voorstelling maken van hoe anders het continent Afrika zou zijn. Het was ontstellend mooi, verrassend en leerzaam. We hebben genoten van een speciale moeder-zoon vakantie, uitstekend gegeten, heerlijk geluierd en prachtige natuur en fantastische dieren gezien.”

Wat heb je dit jaar geleerd dat je In de toekomst wilt toepassen?
“Bij de opening van het schooljaar in augustus ging ik naar Amsterdam voor een symposium. Daar sprak de schrijfster Joke Hermsen over het begrip Tijd. Je hebt twee soorten tijd, Chronos en Kairos. Chronos is de lineaire, meetbare tijd, van seconde naar minuut, naar uur, etmaal, week enzovoort. En je hebt Kairos, de bevlogen tijd, de tijd van het geschikte ogenblik waaraan Hermsen begrippen als beleving, empathie en inspiratie verbindt. Door de ratrace binnen onze samenleving is Chronos niet meer weg te denken en verdwijnt Kairos steeds meer op de achtergrond. Ik probeer meer te leven in de Kairos tijd. De eeuwigheid te plukken in het ogenblik.”

Hoe heeft je perspectief op het leven of je werk dit jaar verandert?
“Mijn perspectief op het leven is altijd geweest, vier het leven! Sla geen kans over om een feestje te bouwen, een glaasje te drinken of een taartje te eten. Dit motto is dit jaar zeker niet veranderd, maar door omstandigheden wel belangrijker geworden in mijn leven en mijn werk. We genieten als gezin en familie meer van elkaar, leven goed in het moment en vieren bij wijze van spreken elke doordeweekse dinsdag.”

Wat was voor jou het meest opvallende nieuws of de grootste gebeurtenis in Rijswijk dit jaar?
“In juli overleed schrijfster Tonke Dragt, een jeugdheldin voor mij. Zij had een connectie met Rijswijk omdat ze jaren voor het Gemeentelijk Lyceum Rijswijk heeft gewerkt en daar om ordeproblemen in de klas te voorkomen verhalen begon te vertellen. Die verhalen voor de Rijswijkse jeugd werden haar eerste publicaties.”

Wat zijn enkele veranderingen die je in Rijswijk hebt opgemerkt in de afgelopen 12 maanden?
“De vele werkzaamheden in mijn buurt zijn niet te missen dit afgelopen jaar. Tot twee keer toe hebben de straten open gelegen in verband met grondwerkzaamheden en door het werk aan de Lindelaan is de straat waaraan ik woon een sluiproute geworden. Tot diep in de avond rijden auto’s wanhopig rond op zoek naar een parkeerplek en worden eenrichtingsverkeersborden en snelheidsbeperkingen massaal genegeerd.”

Wat zijn enkele dingen waar je trots op bent als inwoner van Rijswijk?
“Ik ben een geboren en getogen Hagenees en woon sinds 2018 in Rijswijk. Een van de eerste dingen die mij opviel hier was dat Rijswijk ontzettend groen is. In elke straat staan bomen, bosjes of perkjes en een groot park of bos is altijd dichtbij. Heerlijk.”

Wat zijn je hoop en verwachtingen voor Rijswijk in het komende jaar?
“Ik hoop dat de werkzaamheden aan de Lindelaan en winkelcentrum In de Boogaard zonder vertragingen worden afgerond. Het eerste vooral voor het woonplezier in mijn directe omgeving en omdat ik de bomen op de laan mis, het is een kale bedoening om te zien nu. Het laatste omdat ik hoop dat de leegloop van winkels nog kan worden gestopt voordat het te laat is. Met de voltooiing van de woningen daar en de rust die het zal geven, hoop ik dat meer ondernemers een kans zullen wagen, een ruimte huren in het winkelcentrum en het gebied weer meer publiek zal trekken. Het zou zonde zijn wanneer een prachtig winkelgebied als dit op den duur zou verdwijnen.”

Wat is het mooiste plekje in Rijswijk en waarom?
“Het hondenloslooppad tussen de Burgemeester Elsenlaan en de Frans Halskade langs de begraafplaats. Ik loop er meerdere keren per dag langs met hond Bailey en het is een ontmoetingsplaats voor mens en dier waar ik dagelijks nieuwe mensen ontmoet, leuke gesprekken voer en veel plezier beleef aan het gedartel van mijn hond.”

Welke Rijswijker zou je graag willen uitroepen tot de Rijswijker van 2024?
“Iedere Rijswijker/Rijswijkse die zich als vrijwilliger inzet voor zijn of haar medemens (of dier) die een steuntje in de rug kan gebruiken, is in mijn ogen een held. Het doneren van jouw eigen tijd is het meest kostbare dat er is. Door er slechts een te kiezen zou ik velen tekort doen.”

Waarmee wil je in 2025 stoppen of anders doen?
“Stress is naar mijn mening de nummer 1 veroorzaker van allerlei fysieke ellende. Niet uitsluitend, maar zeker een hoofdverdachte. Verminderen van stress en je minder druk maken om dingen waarop je geen invloed hebt, is dan ook een belangrijk voornemen zowel op privé als werk vlak. Wat ik zeker moet veranderen is mijn schrijfroutine. Veel te vaak sluipt de klad erin en stop ik soms maanden met schrijven. Mijn tweede roman is voor de helft af en er moet toch eindelijk eens een publicatiedatum in zicht komen.”

Deze artikelen heeft u misschien gemist