Plaatsing struikelsteen Johannes Wilhelmus van der Kraan

De aanvrager van de struikelsteen is Maria van Loon, de nicht van Johannes Wilhelmus van der Kraan. Haar familie heeft nooit geweten wat er met hem is gebeurd. Dat veranderde in 2023. Toen viel er een brief van onderzoeker Ellen de Visser op de mat bij de zus van Maria van Loon. Ellen de Visser is vrijwilliger bij de Archieven Bad Arolsen en het Herinneringscentrum Kamp Amersfoort. Zij vond in de archieven de portemonnee van Johannes Wilhelmus van der Kraan met daarin zijn werkvergunning. Toen de portemonnee met het bijbehorende dossier werd overhandigd aan de nabestaanden, werd het verhaal van Johannes pas bekend bij de familie. 

Tijdens de plaatsing van de struikelsteen gaf burgemeester Huri Sahin een toespraak. Zij stond stil bij het verdriet en het gemis in het gezin, maar ook bij het belang van herdenken en herinneren: “Met het plaatsen van een struikelsteen zal de herinnering blijven voortleven. Niet alleen bij de familie, maar door iedereen die de steen tegenkomt op zijn pad en even stil zal staan om zijn naam te noemen: Johannes Wilhelmus van der Kraan. Want dát is de bedoeling van deze struikelstenen, die kunstenaar Gunter Demnig heeft bedacht: je moet je buigen om de tekst te kunnen lezen en dan struikel je met je hoofd en je hart over de persoon en zijn verhaal. Om hen nooit te vergeten.”

In de speech van burgemeester Sahin droeg zij voor uit het gedicht “Naam” van Gerry den Otter.

“Streep hun naam niet door
Al zijn zij tot stof vergaan.
Streep hun naam niet door
Alsof zij nooit hebben bestaan
Streep daarom hun naam niet door
Noem hun naam en laat me weten
Dat ook jij niet zult vergeten.
Zo alleen kan ‘k verder gaan.”


Wim Dammers sprak namens de Historische Vereniging over de geschiedenis en ook het belang van struikelstenen. Na de toespraken werd door de nabestaanden de steen geplaatst. Maria van Loon zal het hele verhaal van haar oom en haar familie vertellen tijdens de Dodenherdenking op 4 mei, tijdens de bijeenkomst in de Oude Kerk. 

Lees hier meer over de struikelstenen in Rijswijk. 

Bron: Gemeente Rijswijk

Deze artikelen heeft u misschien gemist