Rijswijkse kunstenaar/dichter debuteert met geëngageerde dichtbundel

Het zal niemand zijn ontgaan dat er zich grote veranderingen afspelen in de wereld. Naar het laat aanzien zijn machtsverhoudingen aan het schuiven. Hoe een nieuwe balans zich in de nabije toekomst zal manifesteren is onduidelijk. En er zijn zorgen. Over de opkomst van extreemrechts, de oorlog in Oekraïne, de houding van het Kremlin en over de nieuwe wind die waait in de Verenigde Staten onder de regering Trump.

Democratische waarden staan op het spel, mensen voelen zich onveilig en vrezen zelfs voor oorlog. Dan zijn er ernstige milieuproblemen, stijging van de temperatuur wereldwijd met net zo ernstige gevolgen voor mens en natuur. Al deze zorgen en veranderingen staan centraal in de dichtbundel van de Rijswijkse kunstenaar en dichter Reinout J. Zikel. Volgens Zikel is de bundel een persoonlijk analyse op de actualiteiten. Zonder al te veel commentaar te willen leveren op machthebbers ligt zijn aandachtspunt vooral bij onszelf.

Want in een democratie hebben wij als burger en als consument alle macht en zijn wij verantwoordelijk voor onze gekozen leiders. Wij moeten verantwoordelijkheid afleggen tegenover onszelf om te kunnen blijven waarborgen dat wij in een leefbare, vredige en rechtvaardige wereld leven. Naar politici blijven wijzen die wijzelf mandaat hebben gegeven om te doen wat we niet willen is op zijn zachtst gezegd onvolwassen.

Tegelijkertijd, door je steeds opnieuw te laten misleiden met al te doorzichtige politieke retoriek van populisten met een meestal rechts-extremistisch karakter, toont allereerst aan hoe gemakkelijk we te beïnvloeden zijn en het toont aan dat we onze geschiedenislessen wel erg gemakkelijk vergeten. Want wie een degelijk historisch besef heeft kan patronen herkennen als deze zich manifesteren in steeds nieuwe gedaanten.

Zikel houdt ons een spiegel voor. Door zich te verplaatsen in anderen probeert hij een scherper beeld te krijgen van wat er onder de oppervlakte speelt. Wat zijn de motieven voor extreme standpunten en waarom lijken populisten zo succesvol in het misleiden van hun volgers? En dat in een tijd dat er veel wantrouwen bestaat tegenover gevestigde politieke partijen en in de onafhankelijke pers. En wat voor gevolgen heeft dat? In de rijk geïllustreerde bundel ontstaat een ongemakkelijk beeld. Maar het wijst ons wel op hoe wij met onze verantwoordelijkheden omgaan.

In die zin kan men deze bundel zien als een aanmoediging om na te denken over verschillende onderwerpen en dat wij het ons niet langer kunnen veroorloven al te nonchalant met onze verantwoordelijkheden om te springen. Ook al zijn we wel is teleurgesteld en zijn we het niet altijd over alles eens.

Deze artikelen heeft u misschien gemist